Το 3% των εμφραγμάτων οφείλεται στο στρες της δουλειάς

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, η πίεση και το άγχος που υφίσταται κάποιος κατά την διάρκεια της καθημερινής δουλειά; του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 23% ο κίνδυνος εμφράγματος ή στεφανιαίας νόσου (καρδιακής προσβολής ή στηθάγχης) σε σχέση με ένα περιβάλλον απασχόλησης που δίνει περιθώρια ελευθερίας και διακρίνεται από χαλαρότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρέχουσα οικονομική κρίση σίγουρα ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τους καρδιολογικούς κινδύνους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Μίκα Κιβιμάκι μελέτησαν για 7,5 χρόνια σχεδόν 200.000 άτομα από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν προβλήματα με την καρδιά τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, δηλαδή στο στρες που αναπτύσσεται εν ώρα δουλειάς, ένα όχι και τόσο αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να προκαλέσει στρες και άγχος, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση.Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κιβιμάκι, ακόμα κι αν κάποιος έχει αρκετό άγχος στη δουλειά του, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει την πίεση για την καρδιά του κάνοντας υγιεινή ζωή, χωρίς κάπνισμα και με συνεχή σωματική άσκηση.

 

Δείτε επίσης