Οι ημικρανίες οφείλoνται σε υπερευαίσθητα νεύρα

hmikranies neura ponokefalosΜέχρι σήμερα οι ιατρικοί ερευνητές πίστευαν ότι ο πονοκέφαλος που «σφυροκοπά» το κεφάλι όσων πάσχουν από ημικρανίες προκαλείται από τη διαστολή των αρτηριών στο εξωτερικό μέρος του κρανίου. Τώρα ερευνητές από το Κέντρο  Πονοκεφάλου της Δανίας στο Νοσοκομείο Γκλόστρουπ αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Neurology»ότι ο πονοκέφαλος έχει άλλη «ρίζα»: τα νεύρα γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πολύ ευαίσθητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 19 γυναικών που υπέφεραν από ημικρανίες χωρίς αύρα (δεν είχαν δηλαδή άλλα συμπτώματα όπως οπτικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης).

Οι μαγνητικές τομογραφίες διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια ημικρανικής κρίσης και με δεδομένο ότι από στην ημικρανία ο πονοκέφαλος εμφανίζεται στη μια πλευρά του κεφαλιού, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την «ανεπηρέαστη» πλευρά για να κάνουν σε συγκρίσεις.

Ευαίσθητα νεύρα

Οι ειδικοί είδαν μετά από την ανάλυση των τομογραφιών πως αντίθετα με ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα τα αιμοφόρα αγγεία των εθελοντριών στο εξωτερικό μέρος του κρανίου δεν είχαν εμφανίσει διαστολή κατά τη διάρκεια της ημικρανικής κρίσης ενώ τα εσωτερικά αγγεία εμφάνισαν μια μικρή μόνο διαστολή στην πλευρά του κεφαλιού που είχε εμφανιστεί ο πονοκέφαλος.

Η νέα θεωρία που ανέπτυξαν οι Δανοί επιστήμονες είναι ότι ο πονοκέφαλος της ημικρανίας οφείλεται στο ότι τα νεύρα γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται υπερευαίσθητα.

«Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά την κατανόηση των ημικρανιών καθώς και τη μελλοντική έρευνα για τις ημικρανίες» ανέφερε ο Φαϊζάλ Μοχάμεντ Αμίν, διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο για τους Πονοκεφάλους της Δανίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε:

«Συγχρόνως τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να καθησυχάσουν τους πάσχοντες από ημικρανίες οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αρτηρίες τους θα εκραγούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Αναζητούνται νέες θεραπείες

Η μελέτη γεννά και ερωτήματα σχετικά με το πώς ένα από τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις ημικρανίες, η σουματριπτάνη, δρα εναντίον των ημικρανιών. Η σουματριπτάνη είναι ένας εκλεκτικός αγωνιστής των υποδοχέων της 5-υδροξυτρυπταμίνης (5 HT1), οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στα κρανιακά αγγεία και στα αγγεία της σκληράς μήνιγγος, και δρα πιθανώς προκαλώντας αγγειοσύσπαση.

Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο στις ασθενείς προτού αυτές υποβληθούν σε ακόμα μια μαγνητική τομογραφία. Η ανάλυση έδειξε πως παρά τη χορήγηση του φαρμάκου τα αιμοφόρα αγγεία εντός του κρανίου παρουσίαζαν και πάλι ελαφρά διαστολή ακόμη και όταν η ημικρανία είχε πλέον περάσει – γεγονός που μαρτυρεί ότι η θεραπεία δεν δρα όπως εκτιμούσαμε ως σήμερα.

Σχολιάζοντας στο ScienceNordic τη νέα μελέτη ο Χέλγκε Κας, ερευνητής στο πεδίο των πονοκεφάλων από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ωρχους τόνισε:

«Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι συντελείται μια αλλαγή στον έλεγχο των νεύρων που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου καθώς και ότι υπάρχει συγχρόνως αλλαγή στη ρύθμιση του πονοκεφάλου. Οι μελλοντικές θεραπείες για την ημικρανία θα πρέπει να δρουν και εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο και να καταφέρνουν να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό».

Δείτε επίσης