Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία μας

Το ξέρατε ότι η κατάσταση των νυχιών μπορεί να δείξει ορισμένες πλευρές της γενικότερης υγεία σας; Λίγο άσπρο εδώ, μια κόκκινη απόχρωση πιο πέρα, ένα εξόγκωμα παρακάτω μπορεί να υποδηλώνει κάποια πάθηση όπως πρόβλημα στο συκώτι, στους πνεύμονες και στην καρδιά.

Παρατηρώντας τα νύχια σας μπορείτε να κάνετε τσεκ απ στην υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ορισμένα μυστικά που μπορούν να αποκαλύψουν τα νύχια για την υγεία σας.

1. Ωχρά

nyxia1

Τα ωχρά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα σοβαρής ασθένειες όπως αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα στο συκώτι και έλλειψη βιταμινών που συνδέεται με τον υποσιτισμό.

2. Άσπρα

nyxia2Αν τα νύχια είναι πολύ άσπρα, αυτό μπορεί να υποδεικνεύει ότι υπάρχουν προβλήματα στο συκώτι όπως είναι η ηπατίτιδα. Στη φωτό μπορείτε να δείτε ότι τα δάχτυλα είναι επίσης κάπως χρυσαφένια, ένα άλλο σημάδι για προβλήματα στο συκώτι. Αν έχετε άσπρες κηλίδες στα νύχια σας, μπορεί να σημαίνει ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σας, που μαζί με τον σίδηρο σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη και χαρίζει στα νύχια ένα υγιές ροζ χρώμα. Βάλτε στη διατροφή σας θαλασσινά, κολοκυθόσπορους, άπαχο αρνί, χοιρινό και σαρδέλες.

3. Κίτρινα

nyxia4Μια από τις πιο κοινές αιτίες των κίτρινων νυχιών είναι η μόλυσνη από μύκητες. Καθώς η μόλυνση χειροτερεύει, το νύχι κάμπτεται, παχαίνει και σπάει. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα κίτρινα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή πάθηση όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τους πνεύμονες, τον διαβήτη και την ψωρίαση.

4. Μπλε

nyxia5Αν τα νύχια αποκτήσουν μπλε απόχρωση μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οφείλετται σε μόλυνση των πνευμόνων σας όπως είναι η πνευμονία. Επίσης ορισμένα προβλήματα με την καρδιά σχετίζονται με τα μπλε νύχια.

5. Κυματιστή επιφάνεια

nyxia6Αν η επιφάνεια του νυχιού είναι κάπως κυματιστή, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ψωρίασης ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

6. Σπασμένα ή σκισμένα

nyxia7Τα στεγνά, εύθραυστα νύχια συνδέονται με ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Τα σπασμένα ή σκισμένα νύχια όταν συνδυάζονται με μια κίτρινη απόχρωση είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε λοίμωξη από μύκητες. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα νύχια. Ο σίδηρος δεν είναι μόνο απαραίτητος για το αίμα, αλλά βοηθάει επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει το ασβέστιο.

7. Μαύρες γραμμές κάτω από το νύχι

nyxia9Ίσως να είναι αίμα που έχει ”παγιδευτεί” μεταξύ νυχιού και δέρματος. Αυτή η κατάσταση λέγεται γραμμοειδής αιμορραγία και εκδηλώνεται με λεπτές σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια οι οποίες φεύγουν από μόνες τους μετά από μερικούς μήνες. Όμως οι σκοτεινές γραμμές κάτω από το νύχι θα πρέπει να διερευνηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί μπορεί να έχουν προκληθεί από μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο καρκίνο του δέρματος.

9. Φαγωμένα

nyxia10Ίσως το δάγκωμα των νυχιών να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια που έχει διατηρηθεί από την παιδική ηλικία αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι ένα σημάδι επίμονου άγχος και χρειάζεται θεραπεία. Όταν λοιπόν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε να νύχια σας πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό. Αν περνάτε μια περίοδο στρες, αυξήστε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12, όπως χοιρινό, αβγά, μοσχάρι, και μαγιά. Επίσης αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ.

Δείτε επίσης