Πόνος στην κοιλιά στα παιδιά

ponos koilia paidiaΟι κοιλόπονοι συγκαταλέγονται στα συχνότερα συμπτώματα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Οι πόνοι αυτοί έχουν ποικίλη αιτιολογία. Μπορεί να είναι εντελώς αθώοι, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι κάποιας πολύ επικίνδυνης πάθησης.

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί σ’ ένα παιδί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξύ πόνος) ή να επαναλαμβάνεται επί μακρό χρονικό διάστημα (χρόνιος πόνος). Μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας οξείας διάρροιας, μπορεί όμως να συνοδεύει και τους πόνους στα αυτιά ή μια πνευμονία. Μερικές φορές οι κοιλόπονοι είναι και μια έκφραση ψυχικών διαταραχών ή εκδήλωση χρόνιων φλεγμονών.

Κάθε πόνος στην κοιλιά στη βρεφική και την παιδική ηλικία θα πρέπει να διερευνάται διεξοδικά μέχρις ότου εντοπιστεί η αιτία. Το πρώτο που θα πρέπει να αποκλειστεί σε ασαφείς, ιδιαίτερα οξείς κοιλόπονους είναι η σκωληκοειδίτιδα.

Οι οξείς πόνοι στην κοιλιά στα παιδιά είναι πάντα λόγος να πάτε όσο το δυνατόν συντομότερα στο γιατρό. Η ορθή διάγνωση των κοιλόπονων στην παιδική ηλικία συγκαταλέγεται ακόμη και σήμερα στα δυσκολότερα καθήκοντα του γιατρού. Εδώ παίζουν ουσιαστικό ρόλο η ηλικία του παιδιού και ο ακριβής εντοπισμός του κοιλόπονου.

Εκτός από τους κολικούς των βρεφών, στις συχνότερα επανεμφανιζόμενες παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας συγκαταλέγεται η οξεία γαστρεντερίτιδα με διάρροια και εμετό. Ο γιατρός όμως θα πρέπει πάντοτε σε οποιαδήποτε ηλικία αρχικά να αποκλείσει μια συστροφή του εντέρου ή μια ενδεχόμενη βουβωνοκήλη. Στην ηλικία του νηπιαγωγείου τα παιδιά παραπονιούνται συχνά για οξείς κοιλόπονους όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη των ανώτερων αεραγωγών, για παράδειγμα όταν υπάρχουν πόνοι στα αυτιά (ωτίτιδα), οστρακιά ή κάποια πνευμονία. Οι χρόνιοι, δηλαδή μονίμως επανερχόμενοι κοιλόπονοι σε ηλικία νηπιαγωγείου ή πρώτων τάξεων του δημοτικού, αποκαλούνται ομφαλοκολικοί.

Στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με οξείς κοιλόπονους εξετάζεται ακόμη ως ενδεχόμενο, εκτός από τη σκωληκοειδίτιδα, και η πιθανή παρουσία ουρολοίμωξης, καθώς επίσης νεφρόλιθων ή χολόλιθων. Εξίσου πιθανό είναι το έλκος στομάχου, καθώς και χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού ή οξείες κρίσεις κοιλόπονου.

Στα αγόρια θα πρέπει πάντα να αποκλείεται η συστροφή των όρχεων. Αλλά και μια περισφιγμένη βουβωνοκήλη προκαλεί έντονους οξείς κοιλιακούς πόνους.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, οι χρόνιοι πόνοι στην κοιλιά μπορούν να αποτελούν σωματική εκδήλωση ψυχικών παθήσεων. Συχνά κρύβουν από πίσω τους αγωνίες για τα σχολικά μαθήματα, αδελφικές αντιπαλότητες, προβλήματα στη σχέση των γονιών και πολλά ακόμη. Ορισμένες φορές χρειάζεται καιρός μέχρι να ανακαλυφθεί η αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη η ψυχοδιαγνωστική και η ψυχοθεραπεία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι υποτροπιάζοντες κοιλόπονοι αποτελούν έκφραση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του γαστρενερικού, όπως η νόσος του Crohn, ή κοιλιοκάκης.

Κανονικά, πρέπει πάντοτε να παίρνετε στα σοβαρά τους κοιλόπονους του παιδιού σας και να πηγαίνετε στο γιατρό εφόσον δεν υποχωρούν μέσα σε 6 ώρες.

Δείτε επίσης