O χρόνος αντίδρασης δείχνει την υγεία μας

xronos antidrashsΟ χρόνος αντίδρασης απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος αντανακλά το πόσο καλά λειτουργεί το κεντρικό μας νευρικό σύστημα και γενικότερα την υγεία μας. Δείχνει επίσης τις βασικές νοητικές ικανότητες, όπως το πόσο γρήγορα ένα άτομο είναι σε θέση να επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκτιμούν ότι ένας αργός χρόνος αντίδρασης απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μιας γενικότερης εκφύλισης του εγκεφάλου και κακής υγείας, έστω κι αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι άντρες και οι γυναίκες με αργό χρόνο αντίδρασης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ακόμα κι αν είναι νεαροί ή μεσήλικες.

Με άλλα λόγια, πολύ πριν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή κόψει το νήμα της ζωής, η υφέρπουσα στένωση των αρτηριών, η αναποτελεσματική τη ροή του αίματος και η αποδυναμωμένη καρδιά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Ταχύτητα αντίδρασης και υγεία

Όπως γράφουν οι ειδικοί, ανέλυσαν στοιχεία από 5.134 άνδρες και γυναίκες, ανάμεσα στο 1988 και το 1994, οι οποίοι σε ηλικία 20-59 ετών είχαν υποβληθεί σε τεστ χρόνου αντίδρασης.

Το τεστ αυτό είχε γίνει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή: έπρεπε να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που εμφανιζόταν στην οθόνη του ο αριθμός 0. Οι εθελοντές είχαν κάνει το τεστ 50 φορές, ώστε να καταγραφεί λεπτομερώς πόσο γρήγοροι ήταν στις αντιδράσεις τους.

Συνολικά, 378 από τους συμμετέχοντες πέθαναν τα επόμενα 15 χρόνια. Από αυτούς του θανάτους, οι 104 είχαν καρδιαγγειακά αίτια ενώ οι 84 θάνατοι είχαν αιτία τον καρκίνο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι από του συμμετέχοντες ήταν πιο αργοί απ’ όλους είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία την επόμενη 15ετία, σε σχέση  με τον μέσο όρο. Η πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακό πρόβλημα ήταν 36% πάνω από το μέσο όρο. Όσοι ήταν άλλοτε γρήγοροι στις αντιδράσεις τους και άλλοτε αργοί είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο χρόνος αντίδρασης δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά φάνηκε να σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν με άλλους παράγοντες, όπως η ευφυΐα ή η ηλικία.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ένα απλό τεστ χρόνου αντίδρασης στην ενήλικη ζωή μπορεί να προβλέψει την επιβίωση, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, καταγωγή και την οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρεθ Χάγκερ-Τζόνσον, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του UCL. «Είναι ένας παράγοντας κινδύνου αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες ουδείς τον λαμβάνει υπ’ όψιν. Είναι, όμως, πιθανόν η ταχύτητα με την οποία αντιδρά ο εγκέφαλος να αντανακλά την γενικότερη κατάσταση της υγείας».

Δείτε επίσης