Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Το δέρμα σας δεν είναι το μαλακό σαν του μωρού γάντι του σώματος σας με το οποίο γεννηθήκατε. Όσο μεγαλώνετε, το δέρμα σας κανονικά γίνεται πιο λεπτό και αποκτά μικρές ρυτίδες. Οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται λιγότερο ενεργοί και το δέρμα σας πιο ξηρό. Ο αριθμός των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα σας ελαττώνεται και το χόριο μπορεί να γίνει πιο λεπτό και πιο εύθραυστο και γι’ αυτό χάνεται το νεανικό χρώμα και η νεανική λάμψη σας.skin_xorioΕπιπλέον, με τη γήρανση το δέρμα σας αντικαθιστά με βραδύτερο ρυθμό τα κύτταρα του και η επισκευή των κυττάρων είναι λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βραδύτερη ανανέωση της επιφάνειας του δέρματος και τη βραδύτερη επούλωση του τραυματισμένου δέρματος.

Οι καλές συνήθειες φροντίδας του εαυτού σας μπορεί να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η φυσική θεραπεία της γήρανσης και να προληφθούν πολλά δερματικά προβλήματα. Ο πιο σημαντικός στόχος είναι να προστατέψετε το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές. Τα οφέλη από την καλή φροντίδα του δέρματος θα γίνονται ολοένα και πιο φανερά, καθώς μεγαλώνετε.

Αποφύγετε τον ήλιο. Άσχετα με το χρώμα του δέρματος σας η αποφυγή έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και των άλλων πηγών που χρησιμοποιούνται για μαύρισμα μπορεί να σας βοηθήσει να εμποδίσετε την πρόωρη γήρανση καθώς και τον καρκίνο του δέρματος.

Το σκουρόχρωμο δέρμα αντέχει περισσότερο στον ήλιο από το ανοιχτόχρωμο. Όμως κάθε δέρμα μπορεί να αποκτήσει λεκέδες, ρυτίδες και να γίνει σκληρό και στεγνό από τη μακροχρόνια υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η αποφυγή του ηλίου, ιδιαίτερα τις ώρες που είναι στο ζενίθ, τα προστατευτικά ρούχα, η χρήση αντηλιακών και η ενυδάτωση του δέρματος σας καθημερινά μπορεί να βοηθήσουν να το προστατέψετε από τις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου.

Μην καπνίζετε. Η νικοτίνη του καπνού προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν το δέρμα σας. Με τον καιρό το κάπνισμα μπορεί να κάνει το δέρμα σας ωχρό και λεπτό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βαθιές ρυτίδες γύρω από τα χείλη σας και να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματος σας να επουλώνεται.

Χρησιμοποιείτε κατάλληλα καλλυντικά. Αν χρησιμοποιείτε καλλυντικά, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν στον τύπο του δέρματος σας. Αν έχετε ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε μέικ απ με πιο κρεμώδη βάση. Αν έχετε δέρμα λιπαρό ή με τάση για ακμή, χρησιμοποιήστε προϊόν με βάση το νερό που έχει την ένδειξη noncomedogenic (που δεν προκαλεί ακμή), που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να κλείσει τους πόρους του δέρματος σας. Κατά προτίμηση διαλέξτε υποαλλεργικά προϊόντα για βάση, κραγιόν και μολύβια για τα μάτια. Αναζητήστε ενυδατικά καλλυντικά, χωρίς άρωμα και αυτά που περιέχουν την ελάχιστη ποσότητα συντηρητικών. Αποφύγετε προϊόντα που ξέρετε ότι είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους.

Καθαρίζετε με προσοχή την επιδερμίδα σας. Το σωστό καθάρισμα είναι μία ακόμα σημαντική στρατηγική για την προστασία του δέρματος σας. Οι καλύτερες μέθοδοι και τα καλύτερα συστατικά καθαρισμού διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο δέρματος που έχετε, λιπαρό, ξηρό, ισορροπημένο ή μεικτό.

Απαλό ξύρισμα. Το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει, να ξηράνει ή να προκαλέσει φωτογήρανση στο δέρμα. Αν ξυρίζεστε με ξυράφι, φροντίστε να είναι πάντα κοφτερό.

Οι άνδρες μπορεί να μαλακώνουν τα γένια τους πριν το ξύρισμα βάζοντας για λίγα δευτερόλεπτα μια ζεστή πετσέτα ή χρησιμοποιώντας άφθονο αφρό ξυρίσματος. Περάστε το ξυράφι μία μόνο φορά στην κατεύθυνση που φυτρώνουν τα γένια. Αν ξυριστείτε κόντρα, για να κόψετε πιο βαθιά τα γένια, μπορεί να προκαλέσετε δερματικό ερεθισμό που λέγεται έγκαυμα ξυραφιού. Μπορείτε να αγοράσετε διάφορα παρασκευάσματα, για να εμποδίσετε τον ερεθισμό του δέματος από ηλεκτρική ξυριστική μηχανή.

Οι γυναίκες που ξυρίζονται ή χρησιμοποιούν αποτριχωτικά πρέπει επίσης να αποφεύγουν τον ερεθισμό του δέρματος. Αν χρησιμοποιείτε αποτριχωτικά για πρώτη φορά, ελέγξτε αν το προϊόν ερεθίζει το δέρμα σας δοκιμάζοντας το σε ένα μικρό τμήμα του.

Ποιος είναι ο Τύπος Δέρματος σας;

Το δέρμα του προσώπου σας είναι γενικά ο καλύτερος οδηγός για να βρείτε τον τύπο του δέρματος σας. Εξετάστε προσεκτικά το δέρμα σας και ειδικά τους πόρους.

Λιπαρό δέρμα. Η λιπαρότητα στο δέρμα προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Το λιπαρό δέρμα έχει μεγάλους πόρους. Οι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα έχουν την τάση να εμφανίσουν ακμή και είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν ρυτίδες τόσο νωρίς στη ζωή τους, όσο οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα έχουν επίσης και λιπαρά (λαδωμένα) μαλλιά.

Ξηρό δέρμα. Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να προκληθεί από μειωμένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, από περιβαλλοντικές συνθήκες ή από φυσιολογική γήρανση. Το ξηρό δέρμα συνήθως ερεθίζεται πιο εύκολα. Συνδέεται συχνά με ξηρά μαλλιά και μικρούς πόρους. Οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα δεν έχουν τάση για ακμή. Όσο μεγαλώνουν, το δέρμα τους τείνει να γίνεται πιο ξηρό και πιο ζαρωμένο από ό,τι των ανθρώπων με λιπαρό δέρμα.

Ισορροπημένο δέρμα. Το ισορροπημένο δέρμα δεν είναι ούτε λιπαρό ούτε ξηρό. Είναι λείο, με λεπτή υφή και λίγα προβλήματα. Έχει την τάση να γίνεται ξηρό υπό την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων και γήρανσης.

Μεικτό δέρμα. Το μεικτό δέρμα αποτελείται από λιπαρά μέρη, συχνά στο μέτωπο και γύρω από τη μύτη, και από μέρη ισορροπημένα ή ξηρά.

Αν χρησιμοποιείτε σκιές ματιών, καθαρίστε πρώτα με βαμβάκι την περιοχή, για να αποφύγετε να βλάψετε τον ευαίσθητο ιστό γύρω από τα μάτια σας. Όταν πλένετε το πρόσωπο σας, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, ποτέ ζεστό, και ένα πανί πλυσίματος ή σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Τα ελαφρώς λιπαρά σαπούνια, όπως το Dove μπορεί να είναι καλύτερα, αν το δέρμα του προσώπου σας είναι ξηρό. Μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε το λιπαρό δέρμα δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Το μπάνιο μπορεί να ξεράνει το δέρμα σας. Ειδικά όταν ο καιρός είναι ξηρός, ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες μπάνιου κατά της ξηρότητας.

Τι Χρώμα έχει το Δέρμα σας;

Το χρώμα του δέρματος σας καθορίζεται από το βαθμό στον οποίο μαυρίζετε ή καίγεστε, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Το χρώμα του δέρματος σας επηρεάζει το βαθμό κινδύνου για καρκίνο του δέρματος και φωτογήρανση, όρος που περιγράφει τις βλάβες του δέρματος σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, όπως οι ρυτίδες, οι λεκέδες και η τραχιά υφή.

Η ταξινόμηση του τύπου του δέρματος κατά Fitzpatrick περιλαμβάνει τις παρακάτω έξι κατηγορίες:

  1.  Πάντα καίγεται και ποτέ δε μαυρίζει (ωχρό, λευκό δέρμα).
  2.  Πάντα καίγεται εύκολα και μαυρίζει ελάχιστα (λευκό δέρμα).
  3.  Καίγεται μέτρια και μαυρίζει ομοιόμορφα (ανοιχτό καστανό δέρμα).
  4.  Καίγεται ελάχιστα και πάντα μαυρίζει ωραία (μέτρια καστανό δέρμα).
  5. Σπάνια καίγεται και μαυρίζει έντονα (σκούρο καστανό δέρμα).
  6. Ποτέ δεν καίγεται (βαθύ σκούρο καστανό έως μαύρο δέρμα).

Οι άνθρωποι τύπου 1 έχουν ωχρό, λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, πράσινα ή γαλάζια μάτια και καταγωγή κελτική (ιρλανδική, σκοτσέζικη, ουαλική ή από τη Βρετάνη). Οι άνθρωποι με αυτό τον τύπο δέρματος έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο δερματικών προβλημάτων εξαιτίας του ήλιου, όπως ο καρκίνος και η φωτογήρανση. Οι άνθρωποι τύπου 2 και 3 έχουν δέρμα σε βαθύτερες αποχρώσεις του λευκού και μέτριο έως έντονο κίνδυνο δερματικών προβλημάτων εξαιτίας του ήλιου. Οι άνθρωποι τύπου 4 και 5 έχουν δέρμα με χρώμα σταρένιο έως μέτρια καστανό και μικρό έως μέτριο κίνδυνο δερματικών προβλημάτων εξαιτίας του ήλιου. Οι άνθρωποι τύπου 6 έχουν δέρμα σκούρο καστανό έως μαύρο και ο κίνδυνος να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο είναι ελάχιστος.

Επειδή κανένας δεν είναι τελείως άτρωτος στις βλάβες από τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος με συντελεστή προστασίας (SPF) 15 ή μεγαλύτερο για όλους τους τύπους δέρματος.

Δείτε επίσης