Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για “ζάχαρο” στο παιδί

diavhthsh kyhsh egyos 4Όταν η μητέρα έχει εκδηλώσει διαβήτη κατά την κύηση, το παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα σακχάρου, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 255 παχύσαρκων εφήβων, οι οποίοι κατά την έναρξή της μελέτης είχαν ηλικία 12 ετών και ήταν όλοι υγιείς.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις μητέρες τους για να μάθουν τυχόν ιστορικό διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη (gestational diabetes), διαπιστώνοντας ότι 210 παιδιά δεν είχαν εκτεθεί στον διαβήτη της κυήσεως κατά την ενδομήτριο ζωή, ενώ τα υπόλοιπα 45 είχαν εκτεθεί.

Τρία χρόνια αργότερα, από τα παιδιά των γυναικών δίχως διαβήτη κύησης το 9% είχαν εκδηλώσει τύπου 2 διαβήτη ή μία προδιαβητική κατάσταση που λέγεται διαταραγμένη αντοχή στην γλυκόζη. Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά των γυναικών με διαβήτη της κυήσεως ήταν 31%.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους παράγοντες κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο διαβήτης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αύξανε κατά περίπου 6 φορές τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στο παιδί της.

“Η έκθεση στον διαβήτη κύησης ήταν ο πιο σημαντικός προάγγελος στην εμφάνιση της διαταραγμένης αντοχής στην γλυκόζη και του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σόνια Κάπριο, καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Γέιλ.

Πιο πολλά διαβητικά παιδιά στο μέλλον

Η Κάπριο χαρακτήρισε το εύρημα ανησυχητικό, λέγοντας ότι οι εξετάσεις στα παιδιά έδειξαν ότι πριν καν διαταραχθεί το σάκχαρό τους είχαν μειωμένη λειτουργία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην είσοδο της γλυκόζης (“ζάχαρο” του αίματος) στα μυικά κύτταρα.

Όπως γράφουν η Κάπριο και οι συνεργάτες της ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός γυναικών με διαβήτη κύησης υποδηλώνει ότι στο μέλλον θα αυξάνονται τα παιδιά με πρώιμο διαβήτη με ρυθμό πολύ ταχύτερο από το σημερινό.

Δείτε επίσης