H ερυθροποιητίνη προστατεύει τον εγκέφαλο των πρόωρων μωρών

kokkina aimosfairia 4Η ερυθροποιητίνη (erythropoietin ή EPO) μπορεί να προλάβει τις εγκεφαλικές βλάβες στα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα, συμπεραίνει ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Η ερυθροποιητίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στα νεφρά και προάγει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια). Όταν υπάρχει ελαττωμένη διαθεσιμότητα οξυγόνου, διεγείρονται οι νεφροί και απελευθερώνουν ερυθροποιητίνη η οποία δίνει το μήνυμα στο μυελό των οστών να παραχθούν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια (και αιμοσφαιρίνη) για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Στη συνθετική εκδοχή, η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Επίσης, έχει δοκιμαστεί σε πρόωρα νεογνά για τη μείωση της ανάγκης των μεταγγίσεων αίματος. Να σημειωθεί ότι η ορμόνη χρησιμοποιείται, παράνομα, για την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών, αν και δεν ανήκει στα αναβολικά.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μια επωφελής επίδραση της ερυθροποιητίνης στους εγκεφάλους των πρόωρων μωρών.

Μειώνει τις βλάβες στα πολύ πρόωρα μωρά

Στην παρούσα μελέτη, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η ερυθροποιητίνη είχε θετική επίδραση στα πολύ πρόωρα νεογνά όταν τους χορηγήθηκε μέσα σε δύο ημέρες ύστερα από τον τοκετό.  Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης αφορούσε 500 βρέφη, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 26ης και 31ης εβδομάδας, στην Ελβετία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα βρέφη είχαν σαφώς μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης όταν έλαβαν τρεις δόσεις ερυθροποιητίνης. Τα μωρά στα οποία δόθηκε η EPO είχαν χαμηλότερα ποσοστά βλαβών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου (22% σε σύγκριση με 36% στην ομάδα ελέγχου) και στη φαιά ουσία (7% έναντι 19%).

«Παρατηρήσαμε ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία είχαν ελάχιστη βλάβη από εκείνα της ομάδας ελέγχου, στα είχε γίνει χορήγηση εικονικού σκευάσματος», σχολιάζει η Ράσσια Χα-Βιν Λουχτερ, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της ελβετικής μελέτης θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Η Βρετανή εμβρυολόγος Τζέιν Χώντον που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως οποιαδήποτε θεραπεία που μπορεί να μειώσει τα χρόνια προβλήματα σε πρόωρα μωρά δικαιολογείται για περαιτέρω εξέταση. “Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγγραφείς δεν συνιστούν άμεση ένταξη αυτής της θεραπείας στην καθημερινή πρακτική», είπε. “Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πρόωρων μωρών δεν διατηρούν σημαντική βλάβη του εγκεφάλου.”

Δείτε επίσης