Υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες – όταν τα φάρμακα προκαλούν τον πονοκέφαλο

ponokefalos farmaka 4Αν πιάσετε τον εαυτό σας να παίρνει αναλγητικά φάρμακα για κεφαλαλγίες τρεις ή παραπάνω φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση, μπορεί να έχετε υποτροπιάζουσα κεφαλαλγία. Με άλλα λόγια, τα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται στην πραγματικότητα για τον πονοκέφαλο σας.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, νομίζουν πως η κατάχρηση φαρμάκων για τον πόνο μπορεί να βραχυκυκλώσει το σύστημα ελέγχου του πόνου στον εγκέφαλο σας. Όταν το παυσίπονο σας απομακρύνεται, η κεφαλαλγία σας επιστρέφει, ορισμένες φορές δυνατότερη από πριν.

Συμπτώματα

Οι υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες είναι συνήθως συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν είναι απαραίτητα ισχυρές. Μπορεί να παρατηρήσετε αυξανόμενο πόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, ειδικά όταν το παυσίπονο αρχίζει να απομακρύνεται. Συχνά οι κεφαλαλγίες μπορεί να πυροδοτούνται από ένα ήπιο νοητικό ή σωματικό στρες.

Ναυτία, ανησυχία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύουν τις υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες.

Διακόψτε τα φάρμακα

Για να σπάσετε το φαύλο κύκλο, θα χρειαστεί να διακόψετε τα φάρμακα σας για τον πόνο. Αρχίστε κανονίζοντας ραντεβού με το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό για πονοκεφάλους.

Ανάλογα με το τι παίρνατε μπορεί να σας συμβουλεύσουν να διακόψετε προσωρινά όλα τα αναλγητικά. Η διακοπή των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση στους πονοκεφάλους για την επόμενη εβδομάδα ή για τις επόμενες δέκα ημέρες. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφέρνουν επιτυχώς να διακόψουν τα αναλγητικά φάρμακα εμφανίζουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο εντός 2 μηνών.

Από τη στιγμή που έχετε σπάσει τον κύκλο, μπορείτε να δουλέψετε με το γιατρό σας, ώστε να οργανώσετε ένα κατάλληλο πλάνο χειρισμού της κεφαλαλγίας.

Συνήθως είναι διαθέσιμη καθημερινή προληπτική θεραπεία για τους διάφορους τύπους κεφαλαλγίας, όπως η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση συγκεκριμένων παραγόντων κεφαλαλγίας, όπως καφεΐνη, άγχος ή ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες. Επιπρόσθετα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο ειδικό φάρμακο, για να θεραπεύσει τις κεφαλαλγίες σας, ανάλογα με τον τύπο κεφαλαλγίας στην οποία είστε επιρρεπής.

Εναλλακτική αντιμετώπιση του πόνου

Αντί για αναλγητικά φάρμακα δοκιμάστε κάποιες από τις ακόλουθες τεχνικές. Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα και χωρίς παρενέργειες:

  •  Ξεκουραστείτε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο. Τοποθετήστε μία κρύα πετσέτα πάνω στο μέτωπο σας και πιέστε τους κροτάφους σας.
  • Κάνετε ένα καυτό ντους ή ένα ζεστό μπάνιο, για να χαλαρώσετε. Κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στον τράχηλο και στους μυς των ώμων σας.
  • Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης από το στρες. Αυτές είναι αναπνοές χαλάρωσης, γιόγκα και διαλογισμός.

 

Δείτε επίσης