50χρονος ζούσε για τέσσερα χρόνια με σκουλήκι στον εγκέφαλό του!

Brain scan  4Ένας 50χρονος Κινέζος που ζούσε εδώ και 20 χρόνια στη Βρετανία παραπονιόταν για πονοκεφάλους, διαταραχές μνήμης και περίεργη μυρωδιά.

Όπως αποδείχθηκε, είχε  ένα σκουλήκι στον εγκέφαλό του. Η περίπτωση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Genome Biology».

Ο άντρας παρουσίασε πριν από 4 χρόνια μία σειρά από νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων επιληπτικών κρίσεων και ενός εξελισσόμενου πόνου προς το δεξιό μέρος του κεφαλιού του.

Νευρολογικά συμπτώματα

Όπως απεδείχθη, όλ’ αυτά τα συμπτώματα οφείλονταν σε έναν σκώληκα μήκους 1 εκατοστού, ο οποίος με κάποιον τρόπο βρέθηκε στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του και στα χρόνια που μεσολάβησαν μετακινήθηκε στην δεξιά.

Τον ασθενή χειρούργησαν γιατροί από το Νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ, οι οποίοι παρατήρησαν στις μαγνητικές τομογραφίες που τόσα χρόνια έκανε κάτι σαν σπιράλ, που όμως δεν ήταν σταθερό στον εγκέφαλό του αλλά απεικονιζόταν μονίμως σε άλλη θέση.

Όπως έδειξε η γενετική ανάλυση του «σπιράλ», ήταν τελικά ένας κεστοειδής σκώληκας του γένος spirometra erinaceieuropaei. Αυτό το είδος ουδέποτε στο παρελθόν έχει ανιχνευθεί στη Βρετανία, ενώ παγκοσμίως έχει βρεθεί σε μόλις 300 ανθρώπους από το 1953 έως σήμερα.

nat_tapeworm_001.jpg

Μετακινούνταν στον εγκέφαλό του

Όπως γράφουν οι γιατροί του ασθενούς, στη διάρκεια της τετραετίας που ο 50χρονος είχε νευρολογικά συμπτώματα, το σκουλήκι μετακινήθηκε τουλάχιστον 5 εκατοστά από τη μία πλευρά του εγκεφάλου του στην άλλη, διασχίζοντας μία αισθητήρια δομή που λέγεται θάλαμος.

Οι γιατροί, με επικεφαλής την Ελληνίδα λοιμωξιολόγο Ευφροσύνη Γκράνια-Κλώτσα, πιστεύουν ότι ο άνδρας μολύνθηκε σε ένα από τα συχνά ταξίδια που κάνει στην Κίνα, αν και παραμένει άγνωστος ο ακριβής τρόπος της μόλυνσης (θα μπορούσε π.χ. να έχει μολυνθεί από κάτι που έφαγε ή από μία κινεζική αλοιφή που είχε βάλει στο μάτι του). Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με αυτού του είδους τα σκουλήκια, αν και πιστεύεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από λάθος κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών από λίμνες, κατανάλωση ωμού κρέατος και ερπετών ή βατράχων.

Το ευτύχημα είναι πως το συγκεκριμένο σκουλήκι παραμένει σε κατάσταση νύμφης όταν μολύνει ανθρώπινο οργανισμό και δεν γίνεται ποτέ ενήλικο σκουλήκι, ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.  Αν ήταν ένα πιο επιθετικό είδος, θα μπορούσε να έχει αυγά, τα οποία στη συνέχεια τρέφονται από τον εγκέφαλο, καθώς μεγαλώνουν. Έτσι, ο 50χρονος έπειτα από την αφαίρεση του σκουληκιού, έγινε καλά πλήρως.

Δείτε επίσης