Αλτσχάιμερ: Τα πρώτα συμπτώματα δεν έχουν καμία σχέση με τη μνήμη

altsheimer 5Πολλοί άνθρωποι έχουν δει την αργή νοητική έκπτωση ενός συγγενή ή φίλου τους με νόσο Αλτσχάιμερ. Μερικές φορές η ασθένεια χτυπά πιο νέους ανθρώπους στους οποίους προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για μια τρομακτική πάθηση για τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή δεν κάνει διακρίσεις και τελικά στερεί από το πάσχων άτομο τη σκέψη του, τη μνήμη του, και στο τέλος την ανεξαρτησία του και τη φυσική του κατάσταση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης και πράγματι αυτή είναι η σφραγίδα της. Ωστόσο τα πρώιμα σημάδια της νόσου είναι πολύ σημαντικά για την ανίχνευση της ασθένειες επειδή υπάρχουν κάποια φάρμακα και δραστηριότητες που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη.

Και φαίνεται πως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ δεν έχουν καμία σχέση με τη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Τα άτομα που θα παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ, αρχικά εμφανίζουν κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη συμπεριφορά όπως είναι η απάθεια και η οξυθυμία. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στην όρεξη.

Τα ευρήματα της νέας μελέτη θα τρομάξουν πολλά άτομα διότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων έχει κάποια στιγμή αγωνιστεί κατά του άγχους ή  της κατάθλιψης.  Γι’ αυτό οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όποιος μεσήλικας ή ηλικιωμένος έχει τέτοια συμπτώματα κινδυνεύει από άνοια. Διότι αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη νόσο. Πάντως, τα άτομα που εμφάνισαν κατάθλιψη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σχέση με το εάν δεν είχαν κατάθλιψη.

Κατάθλιψη και προβλήματα στον ύπνο

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 7 έτη 2.416 άτομα ηλικίας πάνω από 50 ετών τα οποία στην αρχή της μελέτης δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης. Μετά το τέλος της επταετίας, η επικεφαλής της μελέτης Κάθριν Ρόου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά άτομα είχαν εμφανίσει νοητικά προβλήματα ενδεικτικά άνοιας. Από αυτούς, το 30% είχε παρουσιάσει κατάθλιψη. Από τα άτομα που διατήρησαν τη μνήμη τους μόνο το 15% είχε παρουσιάσει κατάθλιψη.

Ανάλογες διαφορές παρατηρήθηκαν με το άγχος και με προβλήματα ύπνου. Άλλες αλλαγές που παρατηρήθηκαν μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν άνοια περιλαμβάνουν πλήξη, απώλεια όρεξης ή υπερβολική όρεξη και ευερεθιστότητα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς πυροδοτούνται από τις αλλαγές στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενδέχεται να προηγούνται της νόσου ως μια αντίδραση του εγκεφάλου προς την άνοια που επέρχεται. Και λένε ότι τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά χωρίς να υπάρχει απόδειξη μέχρι στιγμής για σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο μια ασθένεια που αφορά τη σκέψη και τη μνήμη, αλλά ένα πρόβλημα που προσβάλλει ολόκληρο τον εγκέφαλο και άρα εκδηλώνεται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα», λέει ο Κιθ Φάργκο, διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων της Εταιρείας Alzheimer’s των ΗΠΑ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς εκδηλώνουν αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου, προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές της ψυχικής διάθεσης που επιβαρύνουν τους ίδιους και όσους ζουν μαζί τους».

Ο Φάργκο συστήνει σε όσους παρατηρούν αλλαγές συμπεριφοράς στον εαυτό τους ή σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, ιδίως της τρίτης ηλικίας, να συμβουλεύονται το γιατρό τους.,

Δείτε επίσης