Το καφέ λίπος επιταχύνει το μεταβολισμό

kafe 5 lipos 5To καφέ λίπος που διαθέτει ο άνθρωπος στο σώμα του τον προστατεύει από την παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, λένε οι επιστήμονες.

Το καφέ λίπος είναι ευεργετικό για το σώμα, σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το οποίο υπάρχει κυρίως κάτω από το δέρμα ως αποτέλεσμα πρόσληψης πολλών θερμίδων. Κι αυτό διότι το καφέ λίπος καίει θερμίδες προκειμένου να παραχθεί θερμότητα στο σώμα.

Το καφέ λίπος είναι μια άθροιση σταγονιδίων λίπους με μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων τα οποία περιέχουν σίδηρο. Ο σίδηρος, μαζί με τα πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν δίνει μια καφετί εμφάνιση σ’ αυτό το λίπος.

Το καφέ λίπος βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό και πίσω μέρος του αυχένα και της άνω πλάτης  ενώ ο σκοπός του είναι να καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Είναι γνωστό ως «καλό» λίπος, δεδομένου ότι βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων.

Από την άλλη μεριά, το λευκό λίπος αποθηκεύεται στη μέση, γύρω από το στομάχι, τους μηρούς και είναι επίφοβο. Μία από τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την περίσσεια λευκού λίπους είναι η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που συντελεί στην ανάπτυξη του διαβήτη.

Γρηγορότερος μεταβολισμός

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους στο σώμα τους έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καλύτερο μεταβολισμό στην καύση του λευκού λίπους.

Καθώς τα ευρήματα υποδηλώνουν ικανότητα του καφέ λίπους να ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα όπλο κατά του διαβήτη τύπου 2.

kafe lipos 5 5 5Η ερευνητική ομάδα εξέθεσε μια ομάδα ανδρών σε ήπιο κρύο για 5-8 και διεξήγαγε μια σειρά από εμπεριστατωμένες μετρήσεις δεικτών αίματος και κατανάλωσης οξυγόνου.  Βρήκε ότι εκείνοι που είχαν περισσότερο καφέ λίπους στο σώμα τους έκαιγαν και περισσότερο λευκό λίπος ενώ ρύθμιζαν το σάκχαρο στο αίμα τους καλύτερα. Είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και γρηγορότερο μεταβολισμό του κακού λίπους, δηλαδή έκαιγαν περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη συνέκρινε την ενεργειακή δαπάνη κατά την ανάπαυση, τη χρήση της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη των ανδρών.

Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ήταν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Λάμπρος Συντώσης, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος, δήλωσε: «Σε αυτή τη μελέτη δείξαμε πως όταν ενεργοποιείται μέσω ήπιας έκθεση στο κρύο, ο καφέ λιπώδης ιστός μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας και να κάψει θερμίδες. Αυτό είναι μια καλή είδηση ​​για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. Ακόμη μεγαλύτερη κλινική σημασία έχει η διαπίστωση ότι το καφέ λίπος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίζει το “ζάχαρο” του αίματος πιο αποτελεσματικά.  Πρόκειται για ένα καλό νέο ​​για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Το καφέ λίπος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό αντιδιαβητικό όπλο».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes.

Δείτε επίσης