Οι στατίνες μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας

kardia 555Οι στατίνες μειώνουν τον αριθμό των εισαγωγών στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 10% σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal και έγινε από ερευνητές της Σκωτίας.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει οφέλη από τις στατίνες για εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Καρδιακή ανεπάρκεια υπάρχει όταν η καρδιά δεν στέλνει επαρκή ποσότητα αίματος στο σώμα. Η συνήθης αιτία αυτής της κατάστασης είναι μια καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) που κάνει στη συνέχεια την καρδιά πιο αδύναμη στην εκτέλεση της λειτουργία της. Τα συμπτώματα περιλαμβανομένων πρησμένα πόδια, κόπωση και δύσπνοια, τα οποία επιδεινώνονται συνήθως μετά την άσκηση.

advanced-heart-failu5555re-and-transplantΣημαντικό όφελος από τις στατίνες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δήλωσαν πως τα ευρήματά τους προαναγγέλλουν ένα «σημαντικό όφελος» από τις στατίνες για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 17 κλινικές μελέτες για τις στατίνες που αφορούσαν περισσότερους από 132.000 ασθενείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής David Preiss, δήλωσε: ”H καρδιακή ανεπάρκεια είναι ακριβή στη θεραπεία της, ειδικά σε προχωρημένα στάδια και οι ασθενείς έχουν κακή έκβαση. Αν και έχει ήδη υποτεθεί ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια επειδή μειώνουν τα καρδιακά επεισόδια, αυτό δεν είχε αποδειχθεί οριστικά πριν. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν σαφώς ένα μέτριο, αλλά σημαντικό όφελος, καθώς μειώνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 10%​”.

Ο Preiss πρόσθεσε: “Είναι πιθανόν οι στατίνες να μειώνουν τον βαθμό της ισχαιμίας, δηλαδή την έλλειψη της ροής του αίματος, που λαμβάνει χώρα πριν από την καρδιακή προσβολή”.

Δείτε επίσης