Συνηθισμένα εξανθήματα στα παιδιά

Καμιά φορά είναι δύσκολο να καθοριστεί η πηγή ενός εξανθήματος, Ακολουθούν τέσσερις παιδικές αρρώστιες που προκαλούν εξανθήματα:

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά προκαλεί κόκκινες κηλίδες με κνησμό στο πρόσωπο ή στο στήθος που εξαπλώνονται στα χέρια και στα πόδια. Οι κηλίδες αυτές γρήγορα γεμίζουν με διαυγές υγρό για να σχηματίσουν φυσαλίδες που σπάνε και κάνουν κρούστα. Νέες κηλίδες γενικά συνεχίζουν να εμφανίζονται για 4 έως 5 ημέρες. Πυρετός, συνάχι ή βήχας συνοδεύουν συχνά την ανεμοβλογιά που είναι μεταδοτική, μέχρι να κάνει κρούστες το εξάνθημα.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν το εξάνθημα πάει στα μάτια ή συνοδεύεται από βήχα ή δύσπνοια. Επιπλέον, ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν η ανεμοβλογιά εμφανιστεί δύο φορές στο ίδιο άτομο ή αν συμβεί μετά από εμβολιασμό.

shutterstock_96235552745_633_451Πέμπτη νόσος (λοιμώδες ερύθημα)

Η πέμπτη νόσος εκδηλώνεται με ζωηρές κόκκινες υπερυψωμένες κηλίδες και στα δυο μάγουλα, όπως μετά από χαστούκι. Τις αμέσως επόμενες ημέρες μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα ροζ, σαν δαντέλα, ελαφρά υπερυψωμένο εξάνθημα στα χέρια, στον κορμό, στους μηρούς και στους γλουτούς.

Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να υποχωρεί για 3 εβδομάδες. Μερικά παιδιά παρουσιάζουν λίγο πυρετό και άλλα ήπια συμπτώματα, σαν του κρυολογήματος.

Ιλαρά

Η ιλαρά τυπικά αρχίζει με πυρετό, συχνά μέχρι 40 ή 41 βαθμοί Κελσίου, βήχα, φτάρνισμα, πονόλαιμο, δάκρυα και φλεγμονή στα μάτια. Το εξάνθημα εμφανίζεται 2 έως 4 ημέρες αργότερα. Συχνά αρχίζει σαν μικρές κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο και εξαπλώνεται στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια. Οι κηλίδες μπορεί να μεγαλώσουν και συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Μικρές λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό επιθήλιο στα μάγουλα.

Επισκεφθείτε γιατρό, αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ιλαρά, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστες αλλά πιθανόν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα ή βακτηριακή λοίμωξη.

Ροθάνθη

Η ροθάνθη συχνά αρχίζει με υψηλό πυρετό που διαρκεί 3 ημέρες περίπου. Όταν υποχωρεί εμφανίζεται ένα εξάνθημα στον κορμό και το λαιμό που διαρκεί από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες. Ο ιός πιο συχνά προσβάλει παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών. Επισκεφθείτε γιατρό, αν το εξάνθημα διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες στο παιδί σας.

Δείτε επίσης