Μειώνουν οι στατίνες τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο;

Οι στατίνες, τα φάρμακα που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα την προστασία από τις καρδιακές προσβολές, συνδέονται με μείωση των θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με δύο αμερικανικές μελέτες αλλά πρόκειται προς το παρόν για μια στατιστική σχέση και όχι για μια σχέση αιτίας-αποτλέσματος.

b91fc664statins-1020x612Η έρευνα έδειξε ότι οι στατίνες αυξάνουν την επιβίωση των γυναικών από κοινούς καρκίνους όπως του μαστού, του εντέρου και του καρκίνου των ωοθηκών κατά 40%. Στον καρκίνο των οστών, το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά 55%.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη οι οποίοι λάμβαναν στατίνες είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Η δρ Ange Wang της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που ηγήθηκε της μελέτης των γυναικών, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν οι στατίνες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου. «Είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα», είπε.

Δεν βοηθούν στην πρόληψη

Σε αντίθεση με την ασπιρίνη, για την οποία η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων, οι στατίνες δεν είχαν προστατευτική επίδραση μεταξύ εκείνων που τις λάμβαναν όσον αφορά στην εκδήλωση του καρκίνου, αλλά από τη στιγμή που είχαν καρκίνο, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από αυτόν.

Τα στοιχεία βασίστηκαν στη μελέτη Women’s Health Initiative, σε μια ομάδα 146.000 γυναικών ηλικίας 50-79 ετών. Μεταξύ αυτών, περισσότερες από 3.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο.

Οι γυναίκες που λάμβαναν στατίνες ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο αλλά δεν είναι σαφής η αιτία. Ένα ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο για άλλους λόγους, όπως η καλύτερη θεραπείας.

Η Wang συμφώνησε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως στατίνες ήταν ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τον καρκίνο. “Απαιτείται περισσότερη έρευνα”, είπε. “Νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα δεδομένου ότι η χρήση των στατικών έχει επεκταθεί”.

Ο καρκίνος του προστάτη

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις των στατινών στην επιβίωση από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Το Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers, στο New Jersey, ερεύνησε 20.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη υψηλού κινδύνου και βρήκε σύνδεση με τις στατίνες.

Πάνω από 1.300 από τους άνδρες αυτούς είχαν πεθάνει από τη νόσο. Εκείνοι που λάμβαναν στατίνες είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

Δείτε επίσης