Ασκαριδίαση

ascaris55555555555Η ασκαριδίαση (γνωστή και ως λεβίθα) είναι μια μόλυνση που έχει αιτία  έναν εντεροσκώληκα που λέγεται ascaris lumbricoides. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράσιτο του εντέρου καθώς το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και 40 εκατοστά.

Η ασκαρίδα Lumbricoides ανήκει στην κατηγορία των νηματωδών ελμίνθων και πλήττει κυρίως τις τροπικές περιοχές. Απαντάται οπουδήποτε χρησιμοποιούνται ανθρώπινα κόπρανα ως λίπασμα ή όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές.

Τα αβγά του παρασίτου βρίσκονται στο χώμα και περνάνε στους ανθρώπους που καταναλώνουν μολυσμένες τροφές ή ποτά. Αφού μεταναστεύσουν στους πνεύμονες, οι νύμφες ανεβαίνουν προς το στόμα και καταπίνονται. Τελικά, εγκαθίστανται στο λεπτό έντερο, όπου αναπτύσσονται σε μία ενήλικη μορφή που ζει ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Ο σκώληκας προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο και η μόλυνση είναι σοβαρότερη στα παιδιά.

Συμπτώματα

Η ασκαριδίαση συχνά δεν έχει συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ειλεός. Ο πάσχων μπορεί να αποβάλλει σκώληκες κατά τη διάρκεια του βήχα.Τα συμπτώματα της μόλυνσης, όταν υπάρχουν, είναι:

  • Έμετοι συνοδευόμενοι από πόνο στο στομάχι και μετεωρισμό.
  • Συριγμός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η εξέταση δείγματος κοπράνων για αβγά ή κομμάτια του σκώληκα μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Πόσο σοβαρή είναι η ασκαριδίαση; Η ασκαριδίαση δεν είναι γενικά μια σοβαρή πάθηση και μερικές φορές υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν οι σκώληκες βρίσκονται στους πνεύμονες, προκαλούν βρογχόσπασμο, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Στο έντερο οι σκώληκες προκαλούν εμετούς, ενοχλήσεις στην άνω κοιλιακή χώρα, διάταση και μερικές φορές εντερική απόφραξη.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στη λήψη αντιπαρασιτικών φαρμάκων.

Δείτε επίσης