Η άμμος έχει πολύ περισσότερα βακτήρια από το θαλασσινό νερό

Δεν πρέπει να καθόμαστε στην άμμο μιας παραλίας χωρίς ψάθα και πετσέτα, συμπεραίνει μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Αναλύσεις της άμμου σε παραλίες της Χαβάης έδειξαν ότι περιέχει διάφορα βακτήρια όπως είναι το e.coli (κολοβακτηρίδιο) και ο εντερόκοκκος, κάτι που υποδηλώνει μόλυνση από κόπρανα.

Οι ερευνητές λένε ότι η θάλασσα μολύνεται από τα λύματα που πετιούνται στο νερό. Αυτό συμβαίνει συχνά, κι έτσι ορισμένες παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση (λαμβάνουν κόκκινη σημαία).

10-100 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις βακτηρίων

Η μελέτη βρήκε ότι καθώς τα βακτήρια από τα λύματα καταλήγουν σε μια παραλία, με το πέρασμα του χρόνου η συγκέντρωση φτάνει να είναι 10-100 υψηλότερη σε σχέση με το θαλασσινό νερό της παρακείμενης παραλίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν γιατί συμβαίνει αυτό λαμβάνοντας δείγματα από την παραλία Κουαλόα της νήσου Ουάχου. Βρήκαν ότι τα βακτήρια πεθαίνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό στην άμμο της παραλίας απ’ ό,τι στο θαλασσινό νερό, επειδή ενσωματώνονται σε «βιομεμβράνες» της άμμου που τους παρέχουν καταφύγιο.

Επιπλέον, στην άμμο τα βακτήρια προστατεύονται από τον ήλιο, ο οποίος μειώνει την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, στα ρηχά νερά τα βακτήρια είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και πεθαίνουν σχετικά γρήγορα.

“Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μολυσμένη από λύματα άμμος μιας παραλίας μπορεί να λειτουργεί ως χρόνια πηγή μόλυνσης για τους λυόμενους”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τάο Γιαν, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Αποφύγετε λοιπόν την άμεση επαφή με την άμμο και μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να παίζουν στην παραλία χωρίς μαγιό. Φροντίστε να κάθεστε σε καρέκλα, ξαπλώστρα, πετσέτα ή ψάθα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μόλυνσης.

Δείτε επίσης