Φαρυγγίτιδα (πονόλαιμος) και θεραπεία

phary55nx-04Ο φάρυγγας είναι το τμήμα μεταξύ των αδένων πίσω από τη μύτη και του λάρυγγα σας – αυτό που συνήθως ονομάζουμε λαιμό.

Έτσι η φαρυγγίτιδα είναι συνώνυμο του πονόλαιμου. Ένα αίσθημα πίεσης, γρατζουνίσματος στο λαιμό είναι γνωστό σύμπτωμα του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος προκαλείται είτε από ιογενείς είτε από βακτηριακές λοιμώξεις. Σε μία ιογενή λοίμωξη ο πονόλαιμος και τα άλλα σημεία και συμπτώματα που τον συνοδεύουν εξαφανίζονται συνήθως σε μία εβδομάδα, όταν τα αντισώματα του σώματος σας έχουν καταστρέψει τον ιό.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο σπάνιες αλλά πιο σοβαρές από τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη βακτηριακή λοίμωξη. Προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο και γενικά εξαπλώνεται μέσα από τις εκκρίσεις της μύτης και του λαιμού. Πιο σπάνια η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με το φαγητό, το γάλα ή το νερό που έχει μολυνθεί από αυτά τα βακτήρια.

Φαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από αλλεργίες ή από ξηρό αέρα. Ο συνεχής ερεθισμός από το κάπνισμα, η εισπνοή πολύ μολυσμένου αέρα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν χρονίως πονόλαιμο.

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν ο πονόλαιμος προέρχεται από ιογενή λοίμωξη, μπορεί να έχετε επίσης βήχα, φταρνίσματα, χαμηλό πυρετό, βραχνάδα, καταρροή και οπίσθια ρινική καταρροή.

Αν έχετε βακτηριακή λοίμωξη στο λαιμό, μπορεί να έχετε πυρετό και οι αμυγδαλές και οι λεμφαδένες σας στο λαιμό να είναι πρησμένες και να πονάνε. Το πίσω μέρος του λαιμού σας μπορεί να είναι  έντονα κόκκινο με λευκά στίγματα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αίσθηση ότι ο λαιμός είναι ερεθισμένος ή γρατζουνάει.
  • Δυσκολία κατάποσης εξαιτίας πόνου.
  • Πυρετός.

Αν ο πονόλαιμος σας διαρκεί πάνω από μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν έχετε συμπτώματα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, ο γιατρός σας θα πάρει υλικό για καλλιέργεια, για να εξακριβώσει αν έχετε βακτηριακή λοίμωξη.

faryggas555Πόσο σοβαρός είναι ο πονόλαιμος; Ένας πονόλαιμος εξαιτίας μίας ιογενούς λοίμωξης δεν αποτελεί σοβαρή απειλή. Ωστόσο, κάποια στελέχη στρεπτόκοκκου, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονή του νεφρού (νεφρίτιδα) ή ρευματικό πυρετό.

Για τη θεραπεία της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας χορηγούνται αντιβιοτικά, κυρίως για να αποφευχθούν αυτές οι επιπλοκές.

Θεραπεία

Αν ο πονόλαιμος σας οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο ιό, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν. Χρειάζεστε πολλή ξεκούραση και πρέπει να διπλασιάσετε τα υγρά που καταναλώνετε. Τα υγρά μπορούν να κρατήσουν τη βλέννα σας αραιή, ώστε να παροχετεύεται πιο εύκολα.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο με παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), ιβουπροφαίνη (Brafen κ.ά.) ή ασπιρίνη, αλλά μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά, γιατί μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Reye, μία σοβαρή πάθηση που προσβάλλει το αίμα, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο – μισή κουταλιά του γλυκού αλατιού ανακατεμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό – αρκετές φορές ημερησίως και οι παστίλιες για το λαιμό μπορεί να βοηθήσουν μέχρις ενός βαθμού στην ανακούφιση από τον πόνο.

Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας με κάτι υγρό ή μαλακό, για να αποφύγετε ερεθισμούς του λαιμού. Αποφύγετε τον καπνό και άλλες ρυπογόνες ουσίες του αέρα, συμπεριλαμβανομένων αναθυμιάσεων από απορρυπαντικά ή μπογιές, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονόλαιμο.

Αν έχετε μία βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά, για να σκοτώσει τα βακτήρια. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να εμποδίσει τις επαναλαμβανόμενες στρεπτοκοκκικές φαρυγγίτιδες.

Δείτε επίσης