Λαρυγγίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Η λαρυγγίτιδα είναι μία λοίμωξη ή ερεθισμός του λάρυγγα, που βρίσκεται στο ανώτερο μέρος του αναπνευστικού σας σωλήνα (τραχεία).

Όταν οι φωνητικές χορδές σας παθαίνουν φλεγμονή ή ερεθίζονται, πρήζονται προκαλώντας παραμορφώσεις στους ήχους που παράγει ο αέρας, όταν περνάει από αυτές. Ως αποτέλεσμα η φωνή σας ακούγεται βραχνή. Σε μερικές περιπτώσεις η φωνή σας μπορεί να εξασθενήσει τόσο πολύ, που να μην ακούγεται.

faryggas555Η λαρυγγίτιδα μπορεί να διαρκεί λίγο (οξεία) ή πολύ (χρόνια). Τα συμπτώματα τους και η θεραπεία τους είναι συχνά τα ίδια.

Η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό και η πάθηση υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Η οξεία λαρυγγίτιδα δεν προκαλείται συχνά από κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, προκαλείται συχνά κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης αρρώστιας, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η πνευμονία.

Συμπτώματα και διάγνωση

Το βασικό σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα. Οι αλλαγές στη φωνή μπορεί να διαφέρουν με το βαθμό της λοίμωξης ή ερεθισμού και μπορούν να κυμαίνονται από ήπια βραχνάδα μέχρι και ολοκληρωτική απώλεια της φωνής σας. Ο λαιμός σας μπορεί να σας γαργαλάει ή να είναι ευαίσθητος και μπορεί να έχετε τη συχνή ανάγκη να τον καθαρίζετε. Αν η λαρυγγίτιδα επιμένει για περισσότερες από 5 με 7 ημέρες ή αν έχετε επιπλέον συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Βραχνάδα.
  • Φαγούρα και γρατζούνισμα στο λαιμό σας.
  • Μία συνεχής ανάγκη να καθαρίζετε το λαιμό σας.

Πόσο σοβαρή είναι η λαρυγγίτιδα; Για τους περισσότερους ανθρώπους η λαρυγγίτιδα είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που είτε περνάει από μόνο του ή μετά από θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος λαρυγγίτιδας που έχετε. Αν έχετε βακτηριακή λαρυγγίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα σημεία και τα συμπτώματα πρέπει να εξαφανιστούν γρήγορα, αφού πάρετε το φάρμακο.

Για τη λαρυγγίτιδα που έχει προκληθεί από ιό ή από κάποια εισπνεόμενη ουσία η καλύτερη θεραπεία είναι να ξεκουράσετε τις χορδές σας, όσο περισσότερο μπορείτε, να αποφεύγετε να καθαρίζετε το λαιμό σας και, αν έχει προκληθεί από κάποια εισπνεόμενη ουσία, να την αποφεύγετε.

Η εισπνοή ατμού από ένα μπολ ή τσαγιέρα με καυτό νερό ή ένα ζεστό ντους μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Η κατανάλωση ζεστών υγρών χωρίς καφεΐνη βοηθάει να παραμένει ο λάρυγγας σας υγρός. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με την υγρασία του αέρα, αλλά, αν χρησιμοποιήσετε κάποιον, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό του, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Για τη θεραπεία της χρόνιας λαρυγγίτιδας πρέπει να καταπολεμήσετε το αίτιο που την προκαλεί. Αν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα. Αν ευθύνεται η κατανάλωση αλκοόλ, πρέπει να σταματήσετε να πίνετε.

Δείτε επίσης