Ο καρκίνος του στομάχου σχετίζεται με αλκοόλ, επεξεργασμένο κρέας και παχυσαρκία

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος, αλλά και η παχυσαρκία, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση εκ μέρους του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ACRI).

karkinos stomaxou 6Το συμπέρασμα βασίζεται σε 89 μελέτες που περιέλαβαν 17,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων οι 77.000 έπασχαν από καρκίνο στο στομάχι.

«Η ανάλυση αυτή είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του στομάχου σχετίζεται με το αλκοόλ και την παχυσαρκία», δήλωσε η Άλις Μπέντερ, επικεφαλής των Προγραμμάτων Διατροφής του ACRI.

Πάνω από 45 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ (περίπου τρία ποτά) και πάνω από 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. ένα χοτ ντογκ ή δύο φέτες μπέικον) την ημέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στο στομάχι.

Τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν κατά 23% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στους μη καπνιστές και κατά 84% στους νυν και πρώην καπνιστές.

Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων από επεξεργασμένο κρέας την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 18%. Να σημειωθεί ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη, ουσίες που συναντώνται στο επεξεργασμένο κρέας, είναι δυνατό να μετατραπούν από συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σε συστατικά που προκαλούν καρκίνο του στομάχου.

Σημαντική είναι και η συσχέτιση και με το υπερβολικό σωματικό βάρος. Με κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο κίνδυνος αυξάνεται 23%.

Ο καρκίνος του στομάχου φαίνεται να δείχνει προτίμηση στους άνδρες. Οι άνδρες έχουν μία στις 93 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι γυναίκες μία στις 152. Τα κρούσματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15% στις χώρες της Δύσης εάν δεν υπήρχαν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Μεταστατικός, συνήθως, ο καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε έτος σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το 7% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου.

Ο καρκίνος στομάχου είναι συχνά ασυμπτωματικός ή προκαλεί μη συγκεκριμένα συμπτώματα στα αρχικά στάδιά του. Έτσι συχνά δεν γίνεται αντιληπτός στο πρώτο στάδιο αλλά σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει κάνει ήδη μετάσταση. Η μετάσταση εμφανίζεται στο 80-90% των περιπτώσεων και τελικά, μόνο το 25% των ασθενών υπερβαίνει τα πέντε έτη επιβίωσης από την ημέρα της διάγνωσης.

Η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιστεύεται ότι είναι η κυριότερη αιτία του καρκίνου του στομάχου. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατά 40-80%.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες (όπως η βιταμίνη A και η βιταμίνη C) φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο.

Δείτε επίσης