ΗΠΑ: Γυναίκα με ουρολοίμωξη δεν ανταποκρίνεται σε κανένα αντιβιοτικό

Αμερικανοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια γυναίκα στην οποία δεν «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, ακόμη και το πιο ισχυρό. Η γυναίκα αναζήτησε βοήθεια σε μια στρατιωτική κλινική για ουρολοίμωξη, και η περίπτωσή της έγινε γνωστή μέσω δημοσίευσης στο περιοδικό Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής όπου τα μικρόβια δεν θα μπορούν να σκοτωθούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Η ασθενής είναι μια 49χρονη γυναίκα που μολύνθηκε με ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικό ακόμη και στην κολιστίνη, ένα παλαιό ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, όταν όλα τα άλλα αντιβιοτικά έχουν φανεί αναποτελεσματικά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ έχει επιληφθεί της υπόθεσης και ελέγχει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πώς η ασθενής κόλλησε το  υπερ-ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ούρα της τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο μικρόβιο είχε εντοπισθεί αρχικά, στο τέλος του 2015, σε ένα μικρό αριθμό ζώων και ανθρώπων στην Κίνα και, στη συνέχεια, στην Ευρώπη. Η γυναίκα στις ΗΠΑ μπορεί να το κόλλησε από τρόφιμο ή από κάποιον άλλο που ήταν μολυσμένος.

«Βασικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος του δρόμου για τα αντιβιοτικά δεν απέχει και πολύ. Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή που θα παθαίνουν ουρολοιμώξεις, για τους οποίους δεν θα διαθέτουμε πλέον αντιβιοτικά», ανέφερε ο διευθυντής του CDC Τομ Φρίντεν.«Για μερικούς ασθενείς ήδη δεν υπάρχουν αντιβιοτικά», πρόσθεσε.

Το ανθεκτικό στέλεχος του E coli περιέχει ένα γονίδιο, το mcr-1, το οποίο του παρέχει ανθεκτικότητα και έναντι της κολιστίνης. Το γεγονός ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια και άρα έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί γρήγορα, είναι «άκρως ανησυχητικό», δήλωσε ο δρ. Πάτρικ ΜακΓκαν του Στρατιωτικού Ιντιστούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, επικεφαλής της σχετικής δημοσίευσης, που έφερε το περιστατικό στο προσκήνιο.

Να σημειωθεί ότι το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης των φρούτων και λαχανικών, παρέχει μια σχετική -αλλά όχι πλήρη- προστασία από τα μικρόβια.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης