Κουετιαπίνη (quetiapine): Πληροφορίες και παρενέργειες

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) υπενθυμίζει μερικές σημαντικές πληροφορίες και παρενέργειες σχετικά με τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία κουετιαπίνη (quetiapine), σημειώνοντας, ότι ο έλεγχος των ασθενών που τη λαμβάνουν είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η κουετιαπίνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για να θεραπεύσει συμπτώματα της σχιζοφρένειας, όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση, αλλά και τα αρνητικά (απάθεια, αδιαφορία, μείωση προσοχής).

Η κουετιαπίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 200 έως 750 mg ημερησίως (άριστη δόση θεωρούνται τα 300 mg αρχίζοντας από τα 50 mg την πρώτη ημέρα. Η δόση εξατομικεύεται. Λόγω του μικρού σχετικά χρόνου ημιζωής της (7 ώρες) η κουετιαπίνη χορηγείται συνήθως σε δύο (ή και παραπάνω) δόσεις την ημέρα. Πρέπει να παίρνετε την κουετιαπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας.

Για τη θεραπεία των μανιακών επεισοδίων που σχετίζονται με διπολική διαταραχή χορηγούνται 100 mg ημερησίως την 1η ημέρα, 200 mg τη 2η, 300 mg την 3η και 400 mg την 4η. Περαιτέρω προσαρμογή της δοσολογίας μέχρι τα 800 mg/ημέρα την 6η ημέρα, πρέπει να γίνεται με αύξηση της δόσης κατά 200 mg ημερησίως. Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί εντός εύρους 200-800 mg την ημέρα, ανάλογα με την κλινική απόκριση ή την ανοχή κάθε ασθενή. Το σύνηθες αποτελεσματικό εύρος δόσεων κυμαίνεται από 400 έως 800 mg/ημέρα.

Παρενέργειες

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ:

– Η θεραπεία με quetiapine έχει συσχετιστεί με υπνηλία.
– Σε κλινικές μελέτες η quetiapine συσχετίσθηκε με αυξημένη επίπτωση εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με το placebo.

Σωματικό βάρος

Σε ασθενείς που έχουν λάβει κουετιαπίνη έχει αναφερθεί αύξηση σωματικού βάρους. Συνεπώς, οι ασθενείς που λαμβάνουν κουετιαπίνη θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την μεταβολή του σωματικού τους βάρους, όπως ενδείκνυται κλινικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντιψυχωσικά.

Υπεργλυκαιμία

Σε ασθενείς που έχουν λάβει κουετιαπίνη, έχει αναφερθεί υπεργλυκαιμία και/ή ανάπτυξη ή επιδείνωση του διαβήτη, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με κετοξέωση ή κώμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θανατηφόρων περιπτώσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί προηγούμενη αύξηση του σωματικού βάρους, που μπορεί να αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα. Συνιστάται κατάλληλη κλινική παρακολούθηση σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντιψυχωσικά.

Οι ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία με οποιοδήποτε αντιψυχωσικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης και της κουετιαπίνης, θα πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα υπεργλυκαιμίας (όπως πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και αδυναμία) και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για το ενδεχόμενο μη αποτελεσματικού ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Το σωματικό βάρος των ασθενών αυτών θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.

Λιπίδια

Σε κλινικές μελέτες με κουετιαπίνη παρατηρήθηκε αύξηση των τριγλυκεριδίων, της LDL (κακής χοληστερόλης) και της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL χοληστερόλης. Οι μεταβολές των λιπιδίων πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ενδείκνυται κλινικά.

Μεταβολικός κίνδυνος

Με δεδομένες τις προαναφερθείσες μεταβολές στο σωματικό βάρος, τη γλυκόζη αίματος και τα λιπίδια, ενδέχεται να υπάρξει επιδείνωση στο μεταβολικό προφίλ ασθενών, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ενδείκνυται κλινικά.

Υπνηλία

Η θεραπεία με κουετιαπίνη συσχετίστηκε με υπνηλία και σχετικά συμπτώματα, όπως καταστολή. Σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία των ασθενών με διπολική κατάθλιψη η έναρξη ήταν συνήθως μέσα στις 3 πρώτες ημέρες θεραπείας και ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας έντασης. Ασθενείς με διπολική διαταραχή που βιώνουν έντονη υπνηλία μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή επικοινωνία για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την έναρξη της υπνηλίας ή μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα και μπορεί να εξεταστεί η διακοπή της θεραπείας

Εξωπυραμιδικά συμπτώματα

Σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο η κουετιαπίνη συσχετίστηκε με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς που έλαβαν αγωγή για μείζονα αντικαταθλιπτικά επεισόδια σε διπολική διαταραχή.

Άλλες πληροφορίες

Στις παρενέργειες αναφέρονται: Αδυναμία, υπνηλία, ζάλη, ρινίτιδα, αύξηση σωματικού βάρους, ορθοστατική υπόταση ή υπόταση ενίοτε μέχρι συγκοπτικής κρίσης ιδιαίτερα κατά την έναρξη της θεραπείας, ταχυκαρδία, ξηροστομία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, σπάνιες περιπτώσεις σπασμών, πριαπισμού, κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου και περιφερικού οιδήματος. Επίσης λευκοπενία, ουδετεροπενία, ηωσινοφιλία, αύξηση ηπατικών ενζύμων, λιπιδίων, μείωση επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών, ιδίως της Τ4. Ενίοτε αύξηση του διαστήματος QT.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια. Ενημερώστε επίσης το γιατρό σας αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο.

Χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η κουετιαπίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και υπνηλία.

Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση.

Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε κουετιαπίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από την κουετιαπίνη. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με κουετιαπίνη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης.

Δείτε επίσης