H μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών στην Ελλάδα δυσκολεύει την εύρεση μοσχευμάτων

Τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών, παρουσιάστηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γνωρίζουμε καλά σήμερα, ότι η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη – και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική – θεραπευτική λύση, για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, τόνισαν οι ειδικοί. Ωστόσο, η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Όπως επισημάνθηκε, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση π.χ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000). υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Όσον αφορά τους δότες μυελού των οστών, αυτοί έχουν φτάσει τις 55.000 στην Ελλάδα, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα οι συμβατοί δότες και να αντιμετωπίζονται σοβαρά αιματολογικά νεοπλασματικά και γενετικά νοσημάτα σε παιδιά και ενήλικες.

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η δωρεά οργάνων, και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, θεσμικοί φορείς και κοινωνία των πολιτών, να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», Μ. Β. Βαρδινογιάννη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ‘κοινωνική αλληλεγγύη’ είναι η λέξη κλειδί σε κάθε δύσκολη εποχή και για κάθε κρίσιμη στιγμή».

Δείτε επίσης