Πιο πιθανό το διαζύγιο για όσους παντρεύονται την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η 14η Φεβρουαρίου, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορεί να φαίνεται η πιο ρομαντική μέρα του έτους για να παντρευτεί κανείς. Αλλά τα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν αυτή την ημέρα είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Popular Economics.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και εξέτασε πάνω από 1,1 εκατομμύριο ολλανδικούς γάμους.

Διαπίστωσε ότι το 6% των γάμων που γίνονται την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καταλήγουν σε διαζύγιο μέσα σε τρία χρόνια, ενώ το μέσο ποσοστό είναι 4%. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που παντρεύονται στις 14 Φεβρουαρίου έχουν κατά 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν.

Η αιτία γι’ αυτό είναι άγνωστη. Μια σκέψη είναι ότι ίσως οι παντρεμένοι του Αγίου Βαλεντίνου να είναι λίγο πιο παρορμητικοί. Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια αυτά ζούσαν μαζί για μικρότερο χρόνο, κατά μέσο όρο, πριν παντρευτούν.

Οι ερευνητές ανέφεραν: “Η ευκαιρία να παντρευτεί κανείς σε μια ξεχωριστή ημερομηνία θα μπορούσε να αυξήσει την ελκυστικότητα ενός γάμου και να οδηγήσει σε βραδύτερες και χαμηλότερης ποιότητας γάμο δεσμεύσεις”.

Η μελέτη συνέκρινε τις δημοφιλείς ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 11/11/2011) και σε κοινές μέρες που δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Οι γάμοι που γίνονταν σε «ειδικές» ημερομηνίες ήταν αυξημένοι κατά 137-509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι τις προτιμούν ως σημαδιακές. Όμως, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονταν με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου κατά 18-37%.

Επίσης, η μελέτη βρήκε πως για έναν ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου ήταν μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται Δευτέρα ή Τρίτη.

Πηγή: Not your lucky day: romantically and numerically special wedding date divorce risks.

Δείτε επίσης