Καρκίνος μαστού: Προστατευτική η παχυσαρκία πριν την εμμηνόπαυση

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το 25% όλων των γυναικείων καρκίνων. Παρόλο που η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μια μετα-ανάλυση μεγάλης κλίμακας, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, βρήκε ότι ισχύει το αντίθετο για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες: μειώνεται ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού με την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology, δείχνουν την ανάγκη καλύτερης κατανόησης των παραγόντων κινδύνου του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, δήλωσε ο Hazel B. Nichols, ένας από τους ερευνητές της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του UNC Gillings.

“Οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι διαφορετικοί για τις νέες γυναίκες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, οπότε πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που συμβάλλει ειδικά στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις νεότερες γυναίκες, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις κατάλληλες συστάσεις γι’ αυτές”, δήλωσε ο Nichols. “Μια βαρύτερη γυναίκα έχει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα στη διαχείριση ενός υγιούς βάρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη”.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος σε ηλικιωμένες γυναίκες, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 62 έτη στις ΗΠΑ. Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι λιγότερο συχνός στις νεότερες γυναίκες, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 19 μελέτες για να διερευνήσουν τον κίνδυνο σε μια ομάδα 758.592 γυναικών ηλικίας κάτω των 55 ετών.

“Οι μελέτες έχουν συχνά μικρότερο αριθμό προεμμηνοπαυσιακών καρκίνων του μαστού, αφού ο καρκίνος του μαστού είναι λιγότερο συχνός σε νεαρότερες ηλικίες”, ανέφερε ο Nichols.

Προστατευτική η παχυσαρκία πριν την εμμηνόπαυση

Η ανάλυση συνέδεσε έναν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με τον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις νεότερες γυναίκες. “Είδαμε μια τάση όπου, καθώς ο ΔΜΣ ανέβηκε, ο κίνδυνος καρκίνου μειωνόταν”, δήλωσε ο Nichols. “Δεν υπήρχε όριο στο οποίο ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου”.

Για τις γυναίκες 18-24 ετών και για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας σώματος ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού έπεφτε κατά 23%. Στις ηλικίες 25-34 ετών, η αντίστοιχη μείωση κινδύνου ήταν 15%, στις ηλικίες 35-44 ήταν 13% και στις ηλικίες 45-54 ήταν 12%.

Ο Nichols δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σύνδεση μεταξύ υψηλότερου ΔΜΣ και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού σε νεότερες γυναίκες, όπως διαφορές στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, των αυξητικών παραγόντων ή της πυκνότητας του μαστού. Τα οιστρογόνα μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου του καρκίνου του μαστού, αλλά υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα και πηγές οιστρογόνων πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Πριν την εμμηνόπαυση, η πρωταρχική πηγή οιστρογόνων είναι οι ωοθήκες αλλά τα οιστρογόνα που παράγονται από τον λιπώδη ιστό μπορεί να βοηθούν στην καθοδική ρύθμιση της ποσότητας των οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες.

“Η ποσότητα οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες οδηγείται από βρόχους ανατροφοδότησης του σώματος”, δήλωσε ο Nichols. “Η μικρή ποσότητα οιστρογόνων που παράγεται από τον λιπώδη ιστό πριν την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθά τις ωοθήκες να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και επίσης να ρυθμίζουν άλλες ορμόνες ή αυξητικούς παράγοντες”.

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες με υψηλότερο λιπώδη ιστό έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. «Μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες δεν είναι πια η κύρια πηγή οιστρογόνων», είπε ο Nichols. “Αντί αυτού, τα περισσότερα οιστρογόνα προέρχονται από τον λιπώδη ιστό. Οι γυναίκες που έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό μετά την εμμηνόπαυση συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Στις νέες γυναίκες, τα οιστρογόνα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία”.

Πηγή: Association of Body Mass Index and Age With Subsequent Breast Cancer Risk in Premenopausal Women.

Δείτε επίσης