Τα κινητά τηλέφωνα ίσως επηρεάζουν την οπτική μνήμη των εφήβων

Για χρόνια υπάρχει η άποψη ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κάνει κακό στον εγκέφαλό μας, όταν κολλάμε τα τηλέφωνα στα αυτιά μας. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMFs) για τα οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο στον εγκέφαλο.

Οι ταλαντωτικές συχνότητες των RF-EMFs αντιστοιχούν σε αυτές που μετρούνται στον νευρικό ιστό, και έτσι θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στη νευρική δραστηριότητα. Η ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα είναι μικρή αλλά η έκθεση είναι επικίνδυνη για οποιοδήποτε είδος κυττάρου στο σώμα μας καθώς θεωρείται ότι η ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει στα κύτταρα και να βλάψει το DNA είτε να συντρίψει κάποια μόρια είτε να προκαλέσει έμμεση βλάβη από το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Τώρα μια μελέτη βρήκε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) ενδεχομένως να έχουν παρενέργειες όσον αφορά την επίδοση της μνήμης σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που έχουν εκτεθεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives και υποδηλώνει ότι τα RF-EMF που απορροφούνται από τον εγκέφαλο μπορεί είναι υπεύθυνα για αυτά τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Martin Roosli, επικεφαλής της μελέτης, και επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Έκθεσης και Υγείας του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας

Ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 700 εφήβους, 12-17 ετών, στην Ελβετία, εστιάζοντας στη σχέση των RF-EMF από τα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας και την επίδοση της μνήμης των εφήβων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί 12 μήνες ενδεχομένως να έχει αρνητική επίπτωση στην οπτική μνήμη (αφορά την ικανότητα διατήρησης οπτικών πληροφοριών) η οποία έχει την έδρα της κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου – για τον λόγο αυτό οι επιδόσεις ήταν χειρότερες στους εφήβους που ακουμπούσαν το κινητό τους τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού.

Άλλες πτυχές της ασύρματης επικοινωνίας, όπως η αποστολή μηνυμάτων, τα παιχνίδια ή η περιήγηση στο Internet, προκαλούν μόνο περιθωριακή έκθεση του εγκεφάλου στα RF-EMF και δεν σχετίζονται με τις επιδόσεις της μνήμης.

«Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι η χρήση αντικειμενικά συλλεγόμενων στοιχείων χρήση της κινητής τηλεφωνίας από φορείς κινητής τηλεφωνίας», είπε ο Roosli. Ο ίδιος επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την διευκρίνιση της επιρροής και άλλων παραγόντων «αφού για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από την ίδια της εφηβεία, μια περίοδος που επηρεάζει με τη σειρά της τόσο τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας όσο και τη γνωσιακή και συμπεριφορική κατάσταση των συμμετεχόντων».

Τέλος ο Roosli είπε ότι η επίδραση της έκθεσης του εγκεφάλου σε RF-EMF αποτελεί ένα από τα σχετικώς νέα πεδία έρευνας και «δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα RF-EMF μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες ούτε εάν τα ευρήματά μας ισχύουν μακροπρόθεσμα».

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν μέσω της χρήσης hands-free συσκευών ή της ανοιχτής ακρόασης ειδικά όταν η ποιότητα του δικτύου δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το κινητό τηλέφωνο να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Δείτε επίσης