Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση ασθενειών που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν εύκολα, μετά την ανακάλυψη πορτογάλων ερευνητών ότι πολλοί γλάροι φιλοξενούν στο σώμα τους μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Η πορτογαλική έρευνα, υπό τον Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας του πανεπιστημίου του Τρας-ος-Μόντες, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Proteome Science”, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσε δεκάδες δείγματα από περιττώματα μεταναστευτικών γλάρων σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και διαπίστωσε ότι ένα στα δέκα (ποσοστό 10%) περιείχε βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό “τελευταίας καταφυγής” (για δύσκολες περιπτώσεις) βανκομυκίνη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πουλιά μάλλον αφομοιώνουν τα μικρόβια τρώγοντας αποφάγια από τις ανθρώπινες χωματερές. Οι επιστήμονες έχουν βρει παρόμοια ανθεκτικά βακτήρια στο σώμα άλλων ζώων που τρώνε από τα σκουπίδια, όπως σε λύκους και αλεπούδες. Το συγκεκριμένο μεταναστευτικό είδος γλάρων (Larus cachinnans) συναντάται σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Οι πορτογάλοι επιστήμονες εντόπισαν αρκετά στελέχη εντεροκοκκικών βακτηρίων, αρκετά των οποίων δεν καταπολεμούνταν από τη βανκομυκίνη. Επειδή οι γλάροι είναι άγρια και όχι οικιακά ζώα, αποκλείεται να ήρθαν σε επαφή με αυτά τα αντιβιοτικά άμεσα, αλλά πιθανότατα έμμεσα μέσω της επαφής με ανθρώπους.
Η νέα μελέτη αποτελεί ακόμα μια ένδειξη που πυροδοτεί την ανησυχία των επιστημόνων ότι γενικότερα τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να εξαπλώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά από μέρος σε μέρος του πλανήτη, καθώς και σε άλλα ζώα και ανθρώπους, μέσω των περιττωμάτων τους.
Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι γενικά αβλαβή για τους υγιείς ανθρώπους, μπορούν όμως να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στους εξασθενημένους και ευάλωτους οργανισμούς.