Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει ορισμένου βαθμού προστασία έναντι του καρκίνου του πνεύμονα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ταιβάν.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσοτέρους από 500 ανθρώπους, ενισχύει τις αυξημένες ενδείξεις ότι το ρόφημα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Στην έρευνα, καπνιστές και μη, που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, ανακοινώθηκε σε Συνέδριο για τον καρκίνο στις ΗΠΑ.
Η προστασία ήταν μεγαλύτερη σε ανθρώπους που έφεραν ορισμένα γονίδια. Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία.
Τα ποσοστά πολλών ειδών καρκίνου είναι πολύ χαμηλότερα στην Ασία σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους να συσχετίσουν τα δυο.
Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι παράγωγα πράσινου τσαγιού, οι πολυφαινόλες, μπορούν να εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Ωστόσο, αποτελέσματα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Ορισμένες ανακάλυψαν προστατευτικό αποτέλεσμα, ενώ άλλες απέτυχαν να ανακαλύψουν ένδειξη προστασίας.
Τον Ιούλιο του 2009, η ερευνητική ομάδα Cochrane στην Οξφόρδη, δημοσίευσε επισκόπηση 51 ερευνών σχετικά με το πράσινο τσάι και τον καρκίνο, η οποία περιελάμβανε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Η ομάδα κατέληξε ότι αν και το πράσινο τσάι είναι ασφαλές όταν καταναλώνεται με μέτρο οι έρευνες έως τώρα είναι αντικρουόμενες σχετικά με το αν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο Dr I-Hsin Lin, από το Πανεπιστήμιο Shan, ανακάλυψε ότι μεταξύ των καπνιστών και μη, άνθρωποι που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν περισσότερες από πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ημερησίως. Στους καπνιστές, όσοι δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν περισσότερες από 12 φορές να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA των εθελοντών και ανακάλυψαν ότι ορισμένα γονίδια φάνηκε να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου. Όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι, καπνιστές ή μη, που έφεραν ορισμένους τύπους γονιδίου που ονομάζεται IGF1, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με άλλους ανθρώπους που κατανάλωναν πράσινο τσάι και είχαν διαφορετικές εκδοχές του γονιδίου.