Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, ενώ αντιθέτως η εναπόθεση λίπους στα οπίσθια και στους γοφούς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο δρ Μάικλ Τζένσεν και οι συνεργάτες του από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότας “παρατάισαν” 28 άνδρες και γυναίκες επί 8 εβδομάδες για να ανακαλύψουν πώς ακριβώς γίνεται η συσσώρευση του λίπους στο σώμα τους. Μετά το εντατικό πρόγραμμα… υπερτροφίας οι εθελοντές συσσώρευσαν κατά μέσο όρο περί τα δυόμισι κιλά λίπους στο επάνω μέρος του σώματος και ενάμισι κιλό λίπους στο κάτω μέρος. Υπήρχε όμως μια διαφορά: τα λιποκύτταρα στην περιοχή του στομάχου και της καρδιάς εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορούσε το μέγεθός τους όχι όμως και τον αριθμό τους (μέσω παραγωγής πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του λίπους). Αντιθέτως, τα λιποκύτταρα στην περιοχή των γοφών αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά όχι σε μέγεθος.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences» ο δρ Τζένσεν τόνισε ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των λιποκυττάρων του σώματος παραμένει σταθερός στους ενηλίκους. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία η αυξημένη ικανότητα του οργανισμού να παράγει λιποκύτταρα στο κάτω μέρος του σώματος δημιουργεί ένα είδος προστασίας για το επάνω μέρος του σώματος προλαμβάνοντας έτσι σοβαρές ασθένειες.
Με βάση τη νέα γνώση, μελλοντικά φάρμακα τα οποία θα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και άλλων σοβαρών νόσων.