Κολονοσκόπηση: Αποτυγχάνει στη διαπίστωση καρκίνου κατά 8%

Η κολονοσκόπηση φαίνεται πως είναι μια επιτυχημένη διαγνωστική μέθοδος για παθήσεις του εντέρου, ωστόσο μια καναδική  έρευνα κατέληξε ότι  αποτυγχάνει στο 8% των περιπτώσεων να διαγνώσει την ύπαρξη καρκίνου. Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το εύρημά τους πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους γιατρούς σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση ώστε να ληφθούν μέτρα που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της. Στη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μια μικροσκοπική εύκαμπτη κάμερα εισάγεται μέσω του πρωκτού στο έντερο σε αναζήτηση εξογκωμάτων όπως οι πολύποδες και άλλα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή εμφάνιση όγκων.

Η μελέτη, υπό τον δρα Χάρμιντερ Σινγκ του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας “American Journal of Gastroenterology”, βασίσθηκε σε περίπου 5.000 άτομα ηλικίας 50 – 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο το διάστημα 2002- 2008. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 8% αυτών ασθενών είχαν κάνει στο παρελθόν κολονοσκόπηση, η οποία όμως δεν είχε εντοπίσει τον καρκίνο (η εξέταση είχε γίνει έξι μήνες έως τρία χρόνια πριν την αρχική διάγνωση της νόσου). Οι γυναίκες, σύμφωνα με την μελέτη, εμφανίζουν κατά 30% μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να κάνουν μια λανθασμένη κολονοσκόπηση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παθολόγοι “χάνουν” τις διαγνώσεις για καρκίνο 60% πιο συχνά σε σχέση με τους γαστρεντερολόγους. Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τη διαγνωστική αδυναμία της κολονοσκόπησης. Οι όγκοι μπορεί απλώς να μην έγιναν αντιληπτοί ή μπορεί να έγιναν αλλά κακώς να μην αφαιρέθηκαν πλήρως ή, τέλος, πράγμα πιο σπάνιο, μπορεί ο όγκος να μην υπήρχε τη στιγμή της κολονοσκόπησης, αλλά να μεγάλωσε με πολύ ταχύ ρυθμό μετά την εξέταση.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών συστήνεται να κάνουν κολονοσκόπηση για προληπτικούς λόγους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια της κολονοσκόπησης, για παράδειγμα μέσω καλύτερης εκπαίδευσης όσων την πραγματοποιούν, ενώ από την πλευρά τους όσοι προετοιμάζονται για την εξέταση, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες για τον πλήρη καθαρισμό του εντέρου τους.

Δείτε επίσης