Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά και η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει δραματικά τη ζωή νέων ανθρώπων. Από την ασθένεια νοσούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία πάσχουν 150.000 άτομα,στη Νορβηγία 200.000 άτομα, ενώ στις μεσογειακές και στις νοτιότερες χώρες που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Τα κρούσματα αυξάνονται προς τον βορρά, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις χώρες οι οποίες απομακρύνονται από τον ισημερινό προς το νότιο ημισφαίριο.
Για την ασθένεια πιθανολογείται ότι ευθύνεται κάποιος ιός που επιβιώνει περισσότερο στις βόρειες χώρες και αυτό ίσως να σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία και τη βιταμίνη D. Άλλοι ερευνητές καταδεικνύουν γενετικούς λόγους, αποδίδοντας την ασθένεια σε κάποια συγκεκριμένα γονίδια, κάνοντας λόγο για γενετική προδιάθεση χωρίς ωστόσο να θεωρούν τη νόσο απαραίτητα και κληρονομική. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη νόσο, παρόλα αυτά υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για την ύπαρξή της, όπως είναι κάποια προβλήματα όρασης που παρουσιάζονται στα νεαρά άτομα. Το πρόβλημα εντοπίζεται αρχικά μόνο στο ένα μάτι, όπου και προκαλείται απώλεια των χρωμάτων και πόνος στις κινήσεις του ματιού, δημιουργώντας τη λεγόμενη οπτική νευρίτιδα (φλεγμονή του οπτικού νεύρου) οπότε και ενισχύεται το ενδεχόμενο δημιουργίας σκλήρυνσης. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι περισσότερο κινητικής φύσεως.
Σήμερα, στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων θεραπειών που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η ουσία φινγκολιμόδη πήρε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία για την καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η φινγκολιμόδη φαίνεται ότι μειώνει τις υποτροπές και επιβραδύνει την εξέλιξη της της νόσου ενώ αποτελεί την πρώτη από του στόματος θεραπεία, καθώς δεν είναι ενέσιμη. Το σκεύασμα (Gilenya), το οποίο περιέχει την ουσία φινγκολιμόδη, είναι μία κάψουλα, που χορηγείται μία φορά ημερησίως σε οποιαδήποτε ώρα, ανεξάρτητα από τη λήψη της τροφής. Ειδικότερα, οι μελέτες έδειξαν ότι μειώθηκε η εξέλιξη της αναπηρίας κατά 30% στους ασθενείς που ελάμβαναν τη φινγκολιμόδη σε διάστημα δύο ετών. Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη μέσα στο 2011.