Ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε ποσοστό που φτάνει το 99% υπόσχεται η ελαστογραφία, μια νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία βασίζεται σε χρήση υπερήχων και προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Μέχρι πρόσφατα η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γινόταν με κατευθυνόμενη βιοψία δια λεπτής βελόνης με τη χρήση υπερήχων, η οποία ήταν ακριβής σε ποσοστό 90-95%. Όμως η εφαρμογής αυτής της μεθόδου παρουσιάζει κάποια δυσκολία όταν οι όζοι του θυρεοειδούς, στους οποίους γίνεται η βιοψία, είναι μικρότεροι από 1 cm, διότι στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να τους παρακεντήσει ένας γιατρός που δεν έχει μεγάλη εμπειρία.
Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή της ελαστογραφίας υπόσχεται πολλά καθώς οι πρώτες εφαρμογές της, στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πίζας από όπου ξεκίνησε η μέθοδος , έδωσαν αισιόδοξα αποτελέσματα.
Τα παραπάνω επισήμανε ο άμισθος καθηγητής ενδοκρινολογίας και διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του ΙΚΑ «Παναγία», Γεράσιμος Κρασσάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο 14-15 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.
«Η ελαστογραφία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και είναι ακόμη σε φάση έρευνας. Φαίνεται ότι η χρησιμότητά της θα είναι μεγάλη στη διαφοροδιάγνωση των όζων του θυρεοειδούς, που είναι καρκινωματώδεις και στους οποίους δεν έχει διαγνωστεί ο καρκίνος με τη βιοψία δια βελόνης» ανέφερε ο κ Κρασσάς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία καρκίνου ακόμη και αν η βιοψία δια βελόνης έχει δείξει αρνητικά αποτελέσματα.
Ο κ Κρασσάς επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί θυρεοειδίτιδες και σήμερα ένας στους 10 Έλληνες έχει κάποια μορφή θυρεοειδίτιδας και από αυτούς 4 στους 10 έχουν όζους του θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα , στη διάχυση ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και στη προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας ιωδίου στον ανθρώπινο οργανισμό σε ιωδιοπενικές περιοχές. Σύμφωνα με τον κ Κρασσά το 10-18% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκίνοι. Η πιθανότητα καρκίνου είναι μικρότερη όταν υπάρχουν πολλοί και μικροί όζοι στο θυρεοειδή και μεγαλύτερη όταν οι όζοι είναι λίγοι και μεγάλοι.