Άνθρωποι που εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D έχουν μέχρι διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με ανθρώπους που έχουν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους, σύμφωνα με Αυστριακούς ερευνητές. Η έρευνα, μια από τις πολλές που υποδεικνύουν τα οφέλη της βιταμίνης D στην υγεία, έδειξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία καθώς καθώς επίσης και από καρδιακά προβλήματα ποίκιλαν σε συνάρτηση με τη βιταμίνη D.
Σύμφωνα με τον Harald Dobnig, ενδοκρινολόγο του Πανεπιστημίου του Γκαρτς, αυτή είναι η πρώτη έρευνα σχέσης μεταξύ των δυο που δείχνει ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τη θνησιμότητα, άσχετα από τις αιτίες θανάτου. Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη προστίθεται στο γάλα, ενώ υπάρχει και σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα.
Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο και θεωρείται σημαντική για την υγεία των οστών. Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και στα παιδιά σε ραχίτιδα. Ορισμένες πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης υποδείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προσφέρει ποικιλία άλλων οφελών. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προστασία από τον καρκίνο, τη φυματίωση και την περιφερική αρτηριοπάθεια. Αμερικανοί ερευνητές έχουν ανακοινώσει ότι η βιταμίνη D ενδεχομένως παρατείνει τη ζωή ανθρώπων με καρκίνο στο ορθό και στο κόλον.
Ο Dobnig και οι συνεργάτες του που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ εξέτασαν περισσότερους από 3.200 ανθρώπους μέσης ηλικίας 62 ετών που υποβλήθηκαν σε καρδιολογική εξέταση μεταξύ του 1997 και του 2000. Κατά τη διάρκεια περιόδου 8 ετών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ένα τέταρτο των εθελοντών με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η καρδιακή νόσος, η άσκηση και άλλες καταστάσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος για ανθρώπους που εμφάνιζαν επίπεδα μεταξύ 5 έως 10 νανογραμμαρίων ανα ml βιταμίνης D στο αίμα τους.
Πολλοί γιατροί συμφωνούν ότι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν μπορούν να την αναπληρώσουν με ασφάλεια εκτιθέμενοι στον ήλιο αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα. Σύμφωνα με τον Dobnig, αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να οδηγούν στην πραγματοποίηση πιο συχνών μετρήσεων, ειδικά σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.