Φαίνεται λογικό να θεωρεί κάποιος ότι τα τρόφιμα που αναγράφουν «χωρίς ζάχαρη» δεν θα έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, ωστόσο κάποιες φορές έχουν. Τα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά συστατικά όπως η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη για παράδειγμα, προσφέρουν τη γλύκα της ζάχαρης χωρίς να έχουν θερμίδες. Δεν περιλαμβάνουν υδατάνθρακες οπότε δεν επηρεάζουν και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Αυτά τα γλυκαντικά ωστόσο πολλές φορές συνδυάζονται στα προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης που ονομάζονται αλκοόλες (ή πολυόλες) που μπορούν να ανεβάσουν κάπως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι αλκοόλες πήραν το όνομά τους από τη μοριακή τους δομή, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μόριο αλκοόλης και ζάχαρης, όμως ουσιαστικά δεν είναι τίποτα από τα δύο. Διάφορες εταιρείες τις προσθέτουν ολοένα και συχνότερα στα «χωρίς ζάχαρη» προϊόντα, όπως μπισκότα, τσίχλες, ζαχαρωτά και σοκολάτες. Για τους ανθρώπους που θέλουν ή πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα τους αυτό μπορεί να κάνει τις ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία λίγο… μπερδεμένα. Ενώ οι αλκοόλες περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ότι η κανονική ζάχαρη, περίπου 1,5 με 3 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο που έχει η ζάχαρη, και αυτές οι ουσίες μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ένας τρόπος για να μετρήσουμε την άνοδο του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται είναι να υπολογίσουμε τα μισά γραμμάρια αλκοολών ως υδατάνθρακες, καθώς περίπου το ήμισυ περιεχομένου τους χωνεύεται από τον οργανισμό.
Για να εντοπίσετε τις αλκοόλες ή πολυόλες στη λίστα των συστατικών αναζητήστε τις λέξεις που λήγουν σε «–όλη» (ή –ol στα αγγλικά) όπως η σορβιτόλη, μαλτιτόλη και ξυλιτόλη. Στις τροφές που δηλώνουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» η ακριβής ποσότητα αλκοολών θα πρέπει να αναγράφεται σε ξεχωριστή λίστα στην ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία.
Πηγή: New York Times