Όλοι έχουμε εξοικειωθεί με υπολογιστές, κινητά, i-pod, παιχνιδομηχανές κλπ, και απολαμβάνουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει τη τεχνολογία. Όσοι όμως κάνουν κατάχρηση, οι μηχανές δεν τους συγχωρούν. Η κακή στάση του σώματος και οι μονότονα επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και ψυχοπνευματικών, όπως ο εθισμός, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Πάντως, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν επώδυνες καταστάσεις και βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος, κάτι που καθιστά απολύτως αναγκαίο τη λήψη των ανάλογων προληπτικών και αντισταθμιστικών μέτρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται αλλά για να κινείται.
Κύριος πυλώνας της πρόληψης είναι η βελτίωση των εργονομικών παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο χρήσης κάθε συσκευής, όπως π.χ. η διόρθωση των λανθασμένων συνηθειών, η θέση του σώματος, το κάθισμα εργασίας κ.ά. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξήσετε τις φυσικές σας δραστηριότητες, να περπατάτε με κάθε ευκαιρία και να κάνετε περιοδικά τις κατάλληλες ασκήσεις λειτουργικής γυμναστικής, έτσι ώστε να ανακουφίζετε το σώμα σας από την επιβάρυνση που δέχεται και να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Για να προφυλαχτείτε από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιείτε, πρέπει αφενός να βάλετε όρια στη χρήση τους, αφετέρου να κάνετε τρόπο ζωής την εργονομία και τη σωματική άσκηση.
Από το πρόβλημα στις λύσεις
Θέλετε να ξυπνήσετε καλύτερα αύριο; Κάντε κάτι για το σώμα σας σήμερα… Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι!
Αθλητικοί τραυματισμοί
Δημιουργούνται από την πέραν του μέτρου ενασχόληση με παιχνιδομηχανές που προσομοιώνουν αθλήματα ή γυμναστικές δραστηριότητες, ενθαρρύνοντας το χρήστη να μιμηθεί τις κινήσεις τους. Πιο συχνοί είναι οι τραυματισμοί σε αστραγάλους, γόνατα, μέση, αγκώνες και ώμους.
Fitness λύση: Σωματική προθέρμανση πριν από κάθε παιχνίδι και χαλάρωμα μετά.
Συμβουλή: Αντί για εικονική άσκηση, ξαναθυμηθείτε το ξεχασμένο ποδήλατο, τα βαράκια και όποιο άλλο όργανο γυμναστικής είχατε αγοράσει κάποτε και συνεχίζει να παραμένει σε άριστη κατάσταση λόγω αχρησίας…
Κακώσεις του αντίχειρα
Είναι αρκετά συχνές σε άτομα που γράφουν πολλά μηνύματα σε κινητό (SMS). Οφείλονται στη μικρή, επαναληπτική και με μεγάλη ταχύτητα κίνηση του αντίχειρα, που προκαλεί την υπερβολική καταπόνησή του.
Fitness λύσεις: Ολοκληρωμένες κινήσεις του αντίχειρα πάνω-κάτω, λοξά, δεξιά-αριστερά, κάμψη-έκταση. Τοπική ενδυνάμωση και διατάσεις με ειδικό λαστιχάκι χειρός. Ασκήσεις των δαχτύλων μέσα σε λεκάνη με νερό.
Συμβουλή: Μη γράφετε πολλά συνεχόμενα μηνύματα στο κινητό, φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μην πληκτρολογείτε πολύ.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Κύριο αίτιο είναι οι μικροτραυματισμοί του καρπού από υπερβολική πληκτρολόγηση, η χρήση του ποντικιού ή/και το σφιχτό, συνεχόμενο κράτημα του κινητού. Οι τραυματισμοί αυτοί προκαλούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.
Fitness λύσεις: Διατάσεις καρπών και δαχτύλων. Κάμψεις και εκτάσεις των παλαμών. Κινητοποίηση της άρθρωσης με κινήσεις πλήρους εύρους. Ασκήσεις με μπαλάκι αντι-στρές.
Συμβουλή: Εάν νιώσετε ενόχληση ή πόνο στον καρπό, τοποθετήστε κρύα επιθέματα στην περιοχή και ξεκουράστε για κάποιο διάστημα το χέρι σας.
Σαρκοπενική παχυσαρκία
Σωματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φυσιολογικό βάρος, αλλά αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη μυϊκή μάζα. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και κύριο αίτιό της είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής.
Fitness λύσεις: Περπάτημα. Τρέξιμο. Αναπηδήσεις με και χωρίς σκοινάκι. Ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών. Χορός. Γυμναστική με βάρη. Χρήση ποδηλάτου.
Συμβουλή: Πετυχαίνετε αναλογικά καλύτερα αποτελέσματα όταν γυμνάζεστε δύο-τρία 15λεπτα ημερησίως σε διαφορετικές ώρες παρά όταν γυμνάζεστε 1-2 ώρες μαζεμένες.
Αυχενικό σύνδρομο
Με τον όρο αυτό περιγράφονται μια σειρά συμπτώματα (πόνος, δυσκαμψία, μουδιάσματα κ.ά.) που εκδηλώνονται τόσο στον αυχένα όσο και σε γειτονικές περιοχές, όπως σε κεφάλι, ωμοπλάτες και ώμους. Βασικός υπαίτιος είναι η συνεχόμενα κακή στάση του κεφαλιού, η οποία μπορεί να προκαλέσει βράχυνση των αυχενικών μυών και εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους.
Fitness λύσεις: Συχνά διαλείμματα για ασκήσεις χαλάρωσης. Αργή πρόσθια κάμψη του αυχένα, παραμονή στη θέση διάτασης. Πλάγια κάμψη κεφαλιού. Ελεγχόμενη στροφή. Άρση ώμων προς τα αφτιά. Κυκλική κίνηση ώμων προς τα μπρος και προς τα πίσω.
Συμβουλή: Βάλτε το CD με την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική, ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και ηρεμήστε αφήνοντας το νου σας να ταξιδέψει.
Κεφαλαλγίες
Όταν δεν οφείλονται σε παθολογικούς λόγους ή στην κακή ποιότητα της οθόνης (μέγεθος, φωτεινότητα, αντανακλάσεις), τα πιθανότερα αίτιά τους είναι η πολύωρη, συνεχόμενη χρήση υπολογιστή ή κινητού, η σκυφτή θέση του κεφαλιού και η κούραση των ματιών.
Fitness λύσεις: Ελαφρύ μασάζ στον αυχένα και στα πλάγια του μετώπου. Αργές κινήσεις του κεφαλιού πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά. Χαλάρωση κάθε 10 λεπτά με 3-4 βαθιές αναπνοές.
Συμβουλή: Εκπαιδευτείτε σε τεχνικές ανακούφισης, όπως ο διαλογισμός, η αυτογενής χαλάρωση και η δακτυλική πίεση.
Αύξηση περιμέτρου μέσης
Η έλλειψη άσκησης ευνοεί τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, κατάσταση που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Fitness λύσεις: Τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη αερόβια δραστηριότητα επί τουλάχιστον μισή ώρα, τρεις έως πέντε φορές εβδομαδιαίως, προτιμότερο συνοδεία μουσικής (συμβάλλει στο «άνοιγμα» των αγγείων).
Συμβουλή: Επενδύστε σε έναν καλό οικιακό διάδρομο και γυμναστείτε σε αυτόν με βάδισμα, τρέξιμο ή και τα δύο σε συνδυασμό.
Θρομβώσεις
Η «ακινησία» επί πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης θρομβώσεων και πνευμονικής εμβολής, εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Fitness λύσεις: Ενόσω κάθεστε, κίνηση των πελμάτων πάνω-κάτω, εναλλάξ, σαν να κάνετε βήματα επιτόπου. Συχνό τέντωμα των ποδιών. Περπάτημα για τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε 1-2 ώρες. Επιτόπου τρέξιμο. Ανέβασμα σκαλοπατιών. Μασάζ των γαμπών.
Συμβουλή: Όταν αισθάνεστε την κούραση να σας κατακλύζει, βγάλτε τα παπούτσια και κάντε μασάζ στα πέλματά σας με το ειδικό μπαλάκι.
Τενοντίτιδες
Προκαλούνται από την υπερβολική ένταση των μυών εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων κινήσεων πάνω σε μικρές επιφάνειες, όπως πληκτρολόγια κινητών, ποντίκια υπολογιστών και κονσόλες παιχνιδιών. Πιο συχνά εκδηλώνονται σε δάχτυλα, καρπό, αγκώνα και ώμο.
Fitness λύσεις: Διατάσεις. Ασκήσεις ενδυνάμωσης των δαχτύλων με μπαλάκι ή ειδικό ελατήριο («τανάλια»). Κάμψεις και εκτάσεις καρπών. Εκγύμναση αγκώνων και ώμων με βαράκι ή λάστιχο γυμναστικής.
Συμβουλή: Τεντώνετε μαλακά τους μυς σας όταν τους νιώθετε πολύ σφιγμένους.
Ενοχλήσεις ματιών
Ξηροφθαλμία, τσούξιμο, δακρύρροια, πόνος και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις στα μάτια είναι πιο συχνές σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. αστιγματισμό), επιδεινώνονται δε όταν το περιβάλλον είναι ξηρό, με τεχνητό κλιματισμό και με κακό φωτισμό.
Fitness λύσεις: Τακτικό ανοιγοκλείσιμο βλεφάρων. Κινήσεις των ματιών πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, κυκλικά και διαγώνια.
Συμβουλή: Εάν η εργασία σας είναι πολύ έντονη για τα μάτια, κάντε ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε μία περίπου ώρα.
Πόνοι πλάτης
Οφείλονται στη γενικότερα κακή σωματική στάση και στην αδρανοποίηση των μυών. Η έλλειψη άσκησης εξασθενεί τους στηρικτικούς μυς και επαυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης βλαβών σε μεσοσπονδύλιους δίσκους, συνδέσμους και άλλους ιστούς της πλάτης.
Fitness λύσεις: Ασκήσεις σε μπάλα γυμναστικής και ασταθείς επιφάνειες. Συχνό «ξεμούδιασμα» με ήπιες κινήσεις. Διατάσεις. Ενόσω κάθεστε, ελεγχόμενη μεταφορά του κορμού μπρος-πίσω. Ρούφηγμα της κοιλιάς. Σφίξιμο των γλουτών. Εκγύμναση κοιλιακών, ραχιαίων και γλουτιαίων.
Συμβουλή: Χρησιμοποιείτε τακτικά τη μεγάλη φουσκωτή μπάλα γυμναστικής (fit ball) αντί άλλου συμβατικού καθίσματος.
ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ