Οι ειδικοί του Κέντρου Ερευνας Τραυματισμών William Lehman (WLΙRC) στο Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουν ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής που λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ρομποτικού γιατρού. Πρόκειται για το ρομπότ RΡ-7 της εταιρείας ΙnΤouch Τechnologies Ιnc., βάρους 90 κιλών και ύψους 1,7 μέτρων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια οθόνη και μια κάμερα στο επάνω μέρος και επιτρέπει την επικοινωνία εξ αποστάσεως μεταξύ ειδικών ή ακόμη και την απευθείας επαφή με ασθενείς.
«Οπως γνωρίζετε, είναι αδύνατο οι γιατροί να είναι διαθέσιμοι παντού διαρκώς» αναφέρει ο δρ Αντόνιο Μάρτος, διευθυντής του Τμήματος Τrauma Τelemedicine του Κέντρου Τραυματισμών Ryder και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. «Σε περίπτωση τραυματισμού από τροχαίο,το κάθε λεπτό μετρά.Για τον λόγο αυτόν ονομάζουμε την πρώτη ώρα “χρυσή ώρα”, γιατί πρόκειται για το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα για τον ασθενή,κατά το οποίο οποιαδήποτε δράση από πλευράς των ειδικών μπορεί να είναι καταλυτική» εξηγεί ο ίδιος. Η πύλη επικοινωνίας που προσφέρει το RΡ-7 από το νοσοκομείο στο οποίο έχει εισαχθεί ο ασθενής θα μπορούσε να είναι σωτήρια. Το μόνο που χρειάζεται ο απομακρυσμένος γιατρός είναι πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή με κάμερα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού μοχλού μπορεί να χειριστεί τις κινήσεις του ρομπότ, να δει τις εξετάσεις του ασθενούς, να συζητήσει με κάποιον συνάδελφό του που βρίσκεται στον χώρο ή ακόμη και να απευθύνει τον λόγο στον ίδιο τον ασθενή.
«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ρομπότ δεν είναι το ίδιο με τον γιατρό που βρίσκεται στο νοσοκομείο» επισημαίνει ο δρ Μάρτος. «Πίσω από το όλο εγχείρημα όμως βρίσκεται η φιλοσοφία ότι μπορεί να προσφέρεται βοήθεια από εξειδικευμένους γιατρούς στον τομέα τους, ακόμη και σε άτομα που δεν ζουν σε αστικά κέντρα και που θα χρειάζονταν άμεση παρέμβαση σε περίπτωση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρει.
«Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς κινητά τηλέφωνα ή Ιnternet;Με την τηλεϊατρικήο ασθενής μπορεί να γλιτώσει πολύτιμο χρόνο και οι παρόντες επιστήμονες μπορούν να λάβουν μια δεύτερη γνώμη ενός ειδικού που βρίσκεται μακριά. Σήμερα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν μπορούμε να δράσουμε τόσο γρήγορα:με την τηλεϊατρική η φροντίδα του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα,ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα μέσα για την ιδανική νοσηλεία ή την επί τόπου επίβλεψη από κάποιον εξειδικευμένο επιστήμονα.Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση του ειδικού από ένα ρομπότ, αλλά για την προσφορά της καλύτερης δυνατής βοήθειας από τον πιο κατάλληλο γιατρό- πρόκειται δηλαδή για τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας» καταλήγει ο ειδικός.
Τι γίνεται όμως αν η κατάσταση του τραυματία είναι τόσο κρίσιμη που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στο σημείο του ατυχήματος; «Στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό ανάπτυξη μια μικρή,εύχρηστη συσκευή,η οποία θα μπορεί να μεταφέρεται εύκολα από τους τραυματιοφορείς που σπεύδουν στο σημείο του ατυχήματος.Θα επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών των τραυμάτων του ασθενούς,τις οποίες θα βλέπει ο γιατρός εξ αποστάσεως, έτσι ώστε να αποφασίζεται ποια νοσοκομειακή μονάδα θα ήταν η καταλληλότερη για την περίπτωσή του. Το καλό με τα συγκεκριμένα συστήματα τηλεϊατρικής είναι ότι μπορεί κανείς να βρει κάποιον ειδικό 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα» τονίζει ο δρ Μάρτος.