Καινοτόμες εφαρμογές της νευροεπιστήμης, όπως η τεχνική της νευρο-ανάδρασης συμβάλουν στην βελτιστοποίηση της αυτορρύθμισης της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Η τεχνική της νευρο-ανάδρασης βασίζεται σε ένα σύστημα αποτελούμενο από υπολογιστή, ο οποίος συνδέεται μέσω ηλεκτροδίων με το κεφάλι του ασθενούς, μετρά τους ρυθμούς του εγκεφάλου και ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιδρά στον εγκέφαλο. Η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη και αβλαβής και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάσπασης της προσοχής, τη καταπολέμηση του άγχους, την αντιμετώπιση του αυτισμού, τη βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας των ατόμων που πάσχουν από άνοια, αλλά και τη βελτίωση της ευφυίας.
Παράδειγμα εφαρμογής της τεχνικής της νευρο-ανάδρασης αποτελεί η χρήση της στα υπερκινητικά παιδιά , επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης. Τα υπερκινητικά παιδιά, όπως εξηγεί ο κ. Μπαμίδης, συνδέονται με το σύστημα της νευρο-ανάδρασης και βλέπουν ένα παιδικό βίντεο. Όταν αρχίζει να διασπάται η προσοχή του παιδιού, το σύστημα που μετρά τους ρυθμούς του εγκεφάλου μεταφέρει το «μήνυμα» στον υπολογιστή και αρχίζει να χαλάει η εικόνα στο βίντεο. Με αυτό τον τρόπο η προσοχή του υπερκινητικού παιδιού αναγκάζεται να «επιστρέψει» και όταν αυτό επιτευχθεί η εικόνα του βίντεο βελτιώνεται . Δηλαδή μέσα από αυτό το σύστημα επιτυγχάνεται μια ανάδραση μεταξύ του υπολογιστή και του εγκεφάλου.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπαμίδης οι θεραπείες με τη χρήση της τεχνικής αυτής γίνονται στο ιατρείο ενώ όσο περνάει ο χρόνος δημιουργούνται μικροσυστήματα τα οποία ίσως μελλοντικά να επιτρέψουν στον ασθενή να κάνει τις θεραπείες του στο σπίτι.
Η τεχνική αυτή αλλά και άλλες καινοτόμες εφαρμογές όπως οι σύγχρονες νευροαπεικονιστικές τεχνικές της εγκεφαλικής λειτουργίας, η διεπαφή του εγκεφάλου-υπολογιστή, η νευρο-αποκατάσταση στην επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση και η νευροεπιστημονική θεώρηση των «χαμηλού επιπέδου» αισθήσεων (όπως η γεύση και η όσφρηση) θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Σύλλογο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών και στοχεύει στη προώθηση των νευροεπιστημονικών γνώσεων και των καινοτόμων εφαρμογών τους για την βελτιστοποίηση των ανθρώπινων λειτουργιών.