Οι πατάτες παχαίνουν περισσότερο από τα αναψυκτικά

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διαιτητικής και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου, μελέτησαν το ζήτημα της αύξησης του βάρους σε διάστημα 20 ετών, σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους και συμπέραναν ότι η καθημερινή κατανάλωση πατάτας σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά κυρίως ως τηγανητή ή «τσιπς» (πατατάκια), μπορεί να αυξήσει σημαντικά το σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου.

Σε σχέση με τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα παγωτά, οι πατάτες και τα πατατάκια είναι ακόμα πιο «ένοχοι» για τα παραπανίσια κιλά, βρήκαν οι ερευνητές. Από την άλλη πλευρά, η βασική διαπίστωση είναι ότι όσοι τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα και πλήρη δημητριακά, παχαίνουν λιγότερο διαχρονικά.

Οι πατάτες χειρότερες από τα αναψυκτικά

Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων στην έρευνα έδειξε ότι το φαγητό εκείνο που συνδέεται με την μεγαλύτερη αύξηση βάρους, είναι οι πατάτες (κυρίως οι τηγανητές και τα πατατάκια). Μια επιπλέον μερίδα τηγανητές πατάτες τη μέρα προσθέτει κατά μέσο όρο ενάμισι κιλό μέσα σε μια τετραετία, ενώ μια πρόσθετη μερίδα τσιπς καθημερινά προσθέτει 0,75 κιλά μέσα σε την ίδια χρονική περίοδο. Μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα, είναι η επίπτωση στο βάρος από τις βραστές ή ψητές πατάτες ή τον πουρέ (περίπου 600 γραμμάρια). Ας σημειωθεί ότι ο μέσος Αμερικανός ενήλικας παχαίνει κατά σχεδόν μισό κιλό ετησίως (450 γραμμάρια το χρόνο).

Αναλογικά μικρότερη είναι η επίδραση άλλων τροφίμων: όσοι καταναλώνουν ένα έξτρα αναψυκτικό τη μέρα, παχαίνουν κατά σχεδόν μισό κιλό (450 γραμμάρια) μέσα σε τέσσερα χρόνια, όσοι καταναλώνουν παραπάνω κρέας, επεξεργασμένο ή όχι, προσθέτουν στο σώμα τους περίπου 410 γραμμάρια, ενώ τα παραπάνω γλυκά προσθέτουν περίπου 200 γραμμάρια.

Αντίθετα, όσοι προτιμούν άλλα τρόφιμα (γιαούρτι, λαχανικά, φρούτα, πλήρη δημητριακά), αυξάνουν λιγότερο το βάρος τους ή και το μειώνουν: μόλις 100 γραμμάρια μέσα σε μια τετραετία προσθέτουν όσοι τρώνε παραπάνω λαχανικά, ενώ κατά 370 γραμμάρια μειώνουν το βάρος τους όσοι τρώνε περισσότερο γιαούρτι (αυτό προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς) και κατά 200 γραμμάρια όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα.

Και η τηλεόραση

Γενικά, οι ερευνητές, για μια ακόμη φορά, διαπίστωσαν τη σημασία των τροφών με χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους. «Είναι μύθος ότι δεν υπάρχουν ‘καλά’ και ‘κακά’ φαγητά», τόνισε ο Δρ Χου, ο οποίος πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, μαζί με την ανθυγιεινή διατροφή όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης και η πολλή παρακολούθηση τηλεόρασης (μια ώρα παραπάνω την μέρα αυξάνει το βάρος κατά 140 γραμμάρια κατά μέσο όρο σε μια τετραετία).

Θετική είναι επίσης η συμβολή του καλού -αλλά όχι υπερβολικού- ύπνου. Όσοι κοιμούνται έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα, αυξάνουν λιγότερο το βάρος τους σε σχέση με όσους κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες και περισσότερες από οκτώ.

 

Δείτε επίσης