Η ομάδα αίματος επηρεάζει την καρδιά

Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος πρόβλημα με την καρδικά του, επηρεάζονται από την ομάδα αίματος. Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ  κινδυνεύουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο (μηδέν), αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Αναλύοντας στοιχεία από 62.073 γυναίκες και 27.428 άντρες, ηλικίας 30-75 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν την ομάδα αίματος ΑΒ, είναι πιο ευάλωτοι απ’ όλους σε προβλήματα με την καρδιά: έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σύγκριση με όσους έχουν την συχνότερη ομάδα αίματος, την Ο.

Όσοι, εξάλλου, έχουν ομάδα αίματος Β διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 11% και όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν κατά 5% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάζουν  πρόβλημα με την καρδιά τους. Οι ερευνητές δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό, αλλά εκτιμούν ότι επειδή οι ομάδες αίματος είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό, οι πιθανές αιτίες θα είναι εξίσου πολλές.

Πάντως, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος ΑΒ με τη φλεγμονή, η οποία παίζει γενεσιουργό ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι η ομάδα αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» (ή LDL) χοληστερόλης (χοληστερίνης) κάτι που προκαλεί αθηρωσκλήρωση, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο διαθέτουν αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που διευκολύνει την ροή του αίματος και εμποδίζει την θρόμβωσή του και προστατεύει την καρδιά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταλάβουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο να παρουσιάσει καρδιοπάθεια – και να προχωρήσουν στις ανάλογες συστάσεις.

«Αν ένας άνθρωπος ξέρει ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό πρόβλημα με την καρδιά του, θα μπορεί να τον ελαττώσει υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Κι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

 

Δείτε επίσης