Βλεφαροπλαστική: Αποτελέσματα, ανάρρωση και επιπλοκές

vlefaroplastikhΒλεφαροπλαστική (blepharoplasty ή eyelid surgery) αφαιρεί το χαλαρωμένο δέρμα και το λίπος που περισσεύει γύρω από τα μάτια με στόχο να μειώσει ή να εξαφανίσει την πτώση των βλεφάρων. Ολική βλεφαροπλαστική είναι αυτή που γίνεται στα πάνω και στα κάτω βλέφαρα ενώ μερική βλεφαροπλαστική είναι αυτή που γίνεται είτε στα άνω είτε στα κάτω βλεφαρα. Ο πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να διεξάγουν ταυτόχρονα μία επέμβαση στα πάνω και στα κάτω βλέφαρα. Η επέμβαση μπορεί άνετα να συνδυαστεί με μια γενικότερη πλαστική προσώπου.

Η χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων (ιδιαίτερα των άνω) καθώς και οι «σακούλες» που σχηματίζονται γύρω από τα βλέφαρα λόγω του τοπικού λίπους (ιδιαίτερα στα κάτω βλέφαρα) είναι δύο στοιχεία που προσθέτουν χρόνια στο βλέμμα. Οι κληρονομικοί παράγοντες, η προχωρημένη ηλικία, το στρες, ο ήλιος, ο αέρας, η κακή διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση αλατιού (που προκαλεί κατακράτηση υγρών), οι πολλές ώρες εργασίας, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι αλλεργίες, η μολυσμένη ατμόσφαιρα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αισθητικού προβλήματος στα μάτια, και η οριστική λύση προσφέρεται μόνο μέσω της βλεφαροπλαστικής.

Η βλεφαροπλαστικη επαναφέρει την όψη του προσώπου σε προγενέστερη ηλικία. Εξαλείφει την έκφραση θλίψης και κούρασης, βελτιώνει τους μαύρους κύκλους που υπάρχουν στα μάτια και βελτιώνει την όραση, που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίζεται. Ο βαθμός της επαναφοράς εξαρτάται από τη δεξιοτεχνία του πλαστικού χειρουργού, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος του σώματος, ο τύπος του δέρματος, η ψυχική διάθεση, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης και η γενική κατάσταση της υγείας. Είναι καλή επιλογή στις περιπτώσεις εντοπισμένης χαλάρωσης των βλεφάρων. Στις περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης του συνόλου του προσώπου, πρέπει να συνοδεύεται από ρυτιδοπλαστική.

Τεχνική, διαδικασία, τιμές

Στη βλεφαροπλαστική ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει προσεκτικά και λεπτομερώς τις φυσιολογικές πτυχές των βλεφάρων και στη συνέχεια αφαιρεί το χαλαρωμένο δέρμα των βλεφάρων που περισσεύει και μέρος του λίπους που βρίσκεται στην κόγχη του ματιού.

Ο ασθενής προσέρχεται στο χειρουργείο νηστικός και χωρίς να έχει πει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Μετά την εφαρμογή αντιση­πτικού διαλύματος στο πρό­σωπο, εκτιμάται και σχεδιά­ζεται με τη βοήθεια ειδικής λαβίδας και λεπτού μαρκα­δόρου η περίσσεια του δέρ­ματος των βλεφάρων, καθώς και η θέση και η έκταση των τομών. Ακολουθεί η διενέργεια το­πικής αναισθησίας με λεπτή βελόνα. Η αναισθησία γίνε­ται τμηματικά σε καθένα από τα 4 βλέφαρα, με τη σειρά που επιλέγει ο για­τρός.

Στο άνω βλέφαρο αφαιρείται ατρακτοειδές τμήμα δέρμα­τος, σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η τελική ραφή να συμπίπτει με την πτυχή του βλεφάρου και τις ρυτίδες της εξωτερικής γωνίας του ματιού. Στο κάτω βλέφαρο, η τομή σχεδιάζεται 1-2 χιλιοστά κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνεται προς τα έξω, στις ρυτίδες της έξω γωνίας του ματιού. Αφαιρείται το πλεονάζον ενδοκογχικό λίπος, από μικρές τομές στο σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων. Συρράπτεται το δέρμα του βλεφάρου με συ­νεχόμενο λεπτό ράμμα.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά για κάθε βλέφαρο και γίνεται με τοπική αναισθησία (ο χειρουργός ζητά από τον ασθενή να κινεί τα μάτια του για να ελέγχει το αποτέλεσμα).  Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής εξέρχεται έχοντας κάποιες κολλητικές ταινίες στις τομές και μελανιασμένα μάτια. Ξυπνώντας βλέπει θολά λόγω της οφθαλμικής αλοιφής που τίθεται στο χειρουργείο.

Φωτογραφίες

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα είναι ελαφρά πρησμένος στο πρόσωπο για μία εβδομάδα. Μετά τη βλεφαροπλαστική η έκφραση θα παραμείνει ίδια και το βλέμμα θα αποκτήσει μια νέα λάμψη καθώς δεν θα δείχνει πια βαρύ και κουρασμένο. Θα έχει απομακρυνθεί το περιττό λίπος γύρω από τα μάτια και η ροή των φυσικών γραμμών δεν θα έχει διαταραχθεί.

Στη βλεφαροπλαστικη δεν τίθεται θέμα ανάρρωσης και οι ασθενείς μπορούν να αναχωρήσουν από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Τα ράμματα  που χρησιμοποιούνται είναι τόσο μικρά που είναι σχεδόν αόρατα. Επίσης είναι πλέον απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αλλά απομακρύνονται μόνα τους.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής αφού συνέλθει φεύγει για το σπίτι έχοντας παγοκύστεις στη περιοχή των βλεφάρων για μείωση τόσο των εκχυμώσεων όσο και για το οίδημα (πρήξιμο). Οι εκχυμώσεις αρχίζουν να υποχωρούν από το τρίτο  24ωρο. Συστήνονται αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους. Μπορεί κάποιος ή κάποια, να κυκλοφορεί άμεσα φορώντας γυαλιά ηλίου.

Η βλεφαροπλαστική δεν αφήνει σημάδια. Η δυναμική είσοδος των χειρουργικών laser στην πλαστική χειρουργική τελειοποίησε σε μεγάλο βαθμό την επέμβαση, από τεχνική άποψη. Η χρήση του laser μειώνει την αιμορραγία στο ελάχιστο και έτσι περιορίζονται στο ελάχιστο οι μελανιές και το οίδημα, μετά την επέμβαση.

Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, οι λεπτές τομές θα δώσουν τη θέση τους σε δύο καλά κρυμμένες ροζ γραμμές, μία κοντά στις κάτω βλεφαρίδες και μία άλλη στη ρυτίδα που από τη φύση του διαθέτει το άνω βλέφαρο, όταν διπλώνεται για να ανοιγοκλείσει. Οι γραμμές αυτές θα εξαφανιστούν έναν μήνα μετά. Κατά την επέμβαση, την ανάρρωση και την επούλωση δεν μένουν τα μάτια κλειστά. Το άτομο που έκανε την επέμβαση είναι σε θέση να εξυπηρετηθεί μόνο του, επικοινωνεί άνετα με το περιβάλλον του, αλλά συνιστάται να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές για μία εβδομάδα, οπότε θα έχει απομακρυνθεί εντελώς το οίδημα από την επέμβαση.

Για τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση αίματος στην περιοχή των ματιών, όπως το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους, το κλάμα και τα σπορ. Για την πλήρη επούλωση θα χρειαστούν 2-3 μήνες.

Το κόστος της επέμβασης κυμαίνεται. Οι τιμή ξεκινάει από 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 3.500 ευρώ. Οι τιμές  εξαρτώνται από τη δυσκολία της επέμβασης.

Τα αποτελέσματα

Η βλεφαροπλασπκή εξα­σφαλίζει την απομάκρυνση της χαλάρωσης και του λίπoυς και τη διάταση του δέρματος των βλεφάρων. Εξα­φανίζει ή βελτιώνει τις ρυτίδες στις γωνίες των ματιών και αφαιρεί ξανθελάσματα, στίγματα και πανάδες. Δεν αλλάζει την υφή και τη χροιά του δέρματος των βλεφά­ρων.

Είναι πιθανό, μαζί με τη βλεφαροπλασπκή, να απαιτη­θούν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η ρυτιδοπλαστική, η ανανέω­ση του δέρματος των βλεφά­ρων με laser (λέιζερ), η εμφύτευση ουσιών, όπως είναι τo υαλουρονικό οξύ και το κολλα­γόνο, η χρήση αλλαντικής το­ξίνης (Botox, Dyspersa) ή ακόμη αισθητικές παρεμβά­σεις (μάσκες ανανέωσης, κρέμες, μακιγιάζ κλπ.).

Η βλεφαροπλασπκή δεν αναστέλλει την διαδικασία της γήρανσης και επομένως η ανανέωση που επιτυγχάνει μειώνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Παρότι αποδεδειγμένα ασκεί ευνοϊ­κές επιδράσεις, ακόμη και πολλά χρόνια μετά την επέμ­βαση, η ανανέωση που επι­τυγχάνει διατηρείται ικανο­ποιητικά, κατά μέσο όρο για 7-10 χρόνια. Είναι, επομέ­νως, πιθανό να απαιτηθεί επανάληψη της βλεφαροπλαστικής, σε χρόνο που εξαρτά­ται από μια ποικιλία παραγό­ντων, μεταξύ των οποίων συ­γκαταλέγονται η ηλικία, οι επαγγελματικές απαιτήσεις (ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημόσια πρόσωπα), η ποιό­τητα του δέρματος, οι κληρο­νομικές καταβολές, η ψυχική διάθεση (κατάθλιψη, νευρώ­σεις) και οι συνθήκες δια­βίωσης.

Πρέπει να ξέρετε ότι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας ) δεν διορθώνονται πλήρως με τη βλεφαροπλαστική. Πτώση των φρυδιών (βλεφαρόπτωση) επίσης δεν διορθώνεται εκτός αν η επέμβαση συνοδευτεί από μετωπιαίο lift.

Στην πρώτη επίσκεψη η γυ­ναίκα ή ο άνδρας οφείλει να υποδείξει τα σημεία των βλεφάρων που, κατά τη γνώμη του, είναι προβληματικά και ενο­χλούν ή ακόμη και το πό­σο φαντάζεται ότι μπορούν να διορθωθούν. Ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει τα βλέ­φαρα, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση της χαλάρωσης του δέρματος και των υποδόριων στοιχείων, θα εκτιμήσει την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος, τη γενική κατάσταση της υγείας και την προσωπι­κότητα του ατόμου.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: η γυναί­κα ή ο άνδρας θα πρέπει να εξηγήσει με σα­φήνεια στο γιατρό τι επιδιώ­κει και τι αναμένει από τη συ­γκεκριμένη επέμβαση. Ο γιατρός, από τη μεριά του, οφείλει να εξηγή­σει με ειλικρίνεια τι είναι ρε­αλιστικό και εφικτό και τι όχι. Καλό είναι, τα παραπά­νω να καταγραφούν σε ένα ιατρικό συμφωνητικό που θα υπογραφεί από γιατρό και ασθενή για αμφίπλευρη εξασφάλιση και πρόληψη πιθανών παρεξη­γήσεων.

Μετεγχειρητική πορεία

  • Ελάχιστος ή υποφερτός πό­νος, κυρίως κατά το πρώτο 24ωρο, που ελέγχεται με παυσίπονα.
  • Οίδημα των βλεφάρων που ξεκινά κατά το πρώτο 24ωρο, κορυφώνεται στο δεύτερο και υποχωρεί, κα­τά το μεγαλύτερο ποσοστό, στο 4ο-5ο 24ωρο. Είναι πιθανό να συνυπάρχουν εκχυμώσεις. Μικρό ποσο­στό του οιδήματος παρα­μένει και υποχωρεί στα­διακά μέχρι την 10η-15η ημέρα.
  • Λήψη αποιδηματικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμά­κων, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.
  • Δεν απαιτείται αντιβίωση, εκτός αν ο γιατρός κρίνει διαφορετικά.
  • Σε περίπτωση ερεθισμού των επιπεφυκότων, πιθανόν να χρειαστεί κολλύριο.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση φακών επαφής κατά τα 4 πρώτα 24ωρα.
  • Κρύες κομπρέσες στα βλέ­φαρα, κατά τα δυο πρώτα 24ωρα, περιορίζουν σημα­ντικά το οίδημα και το αίσθη­μα τάσης.
  • Συνιστάται κατάκλιση σε ύπτια θέση, με την κεφαλή υπερυψωμένη κατά τα δυο πρώτα 24ωρα
  • Αποφυγή μακιγιάζ για 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Λούσιμο και πλύσιμο του προσώπου μετά την 3η ημέρα
  • Τα ράμματα, στην περίπτωση που δεν απορροφούνται από μόνα τους, αφαιρούνται συνήθως με τη συμπλήρωση του 4ου 24ώρου.
  • Εκτίμηση της μετεγχειρητι­κής πορείας από το γιατρό σε ένα μήνα.

Επιπλοκές

Όσο άψογα και αν λειτουργήσει ένας πλαστικός χειρουργός, ενδέχεται ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες και δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία. Για το λόγο αυτό πουθενά στον κόσμο σε καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη δεν παρέχεται εγγύηση για το αποτέλεσμα.

Στη βλεφαροπλαστική οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αναφέρονται κάποια μικρότερης σημασίας ανεπιθύμητα αποτελέσματα:

  • Εκτρόπιο στα κάτω βλέφαρα, το οποίο αποφεύγεται αν ο πλαστικός χειρουργός αφαιρέσει συντηρητικά το δέρμα που περισσεύει. (το εκτρόπιο είναι «κρέμασμα του κάτω βλεφάρου με γύρισμα της εσωτερικής όψης του προς τα έξω.
  • Μετεγχειρητικό αιμάτωμα, για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί ο ασθενής ώστε να αναγνωρισθεί και να αντιμετωπισθεί άμεσα.
  • Αλλοίωση του σχήματος των βλεφάρων, που αποφεύγονται αν δεν γίνουν υπερβολές στην εκτομή του χαλαρού δέρματος.
  • Υπερ-εμφάνιση του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού, η οποία βελτιώνεται με το χρόνο.

Σε μη έμπειρα χέρια εμφανίζονται συχνά τα αποτελέσματα υπερδιόρθωσης.  Αφαίρεση περισσότερου δέρματος από τα επάνω βλέφαρα αλλά και αφαίρεση λίπους από τα κάτω βλέφαρα έχουν μη επιθυμητά αποτελέσματα όπως λαγόφθαλμο δηλαδή αδυναμία του ασθενούς να κλείσει τα βλέφαρα και εκτρόπιο.

Video που δείχνει την επέμβαση

Η βλεφαροπλαστικη πρέπει πάντα να γίνεται σε πλήρως εξοπλισµένους νοσοκοµειακούς χώρους, ακόµα και αν γίνεται µε τοπική αναισθησία, προκειµένου να υπάρχει όλη η υποδοµή για µια διεγχειρητική επιπλοκή. Ο ασθενής πρέπει να επιµένει να ακούσει από τον γιατρό του αναλυτικά τι µπορεί να συµβεί.

Πρέπει τέλος να ξέρετε ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αργή και κακή επούλωση και γι’ αυτόν το λόγο είναι προτιμότερο να το σταματήσετε για κάποιο διάστημα πριν και μετά το χειρουργείο. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός και αφορούν τη διατροφή, το ποτό και τη λήψη βιταμινών, πριν και μετά την επέμβαση.

Δείτε επίσης