Λιποαναρρόφηση: Eπέμβαση, ανάρρωση και επιπλοκές

lipoanarrofhshΛιποαναρρόφηση ή λιποπλαστική ή λιπογλυπτική (liposuction, lipoplasty, liposculpture) είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος κάτω από το δέρμα ορισμένων περιοχών του σώματος, για κοσμητικούς κυρίως λόγους. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Η φήμη της λιποαναρρόφησης οφείλεται στο εξαιρετικό της αποτέλεσμα και στην απουσία μετεγχειρητικών ουλών (σε αντίθεση π.χ. με την κοιλιοπλαστική).

Η λιποαναρρόφηση, υπό τη σημερινή της μορφή, ανακαλύφθηκε μόλις το 1982 στη Γαλλία από τον δόκτορα Yves-Gerard Illouz. Η μέθοδος Illouz εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές εδώ και 25 χρόνια γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το 1985 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τεχνική των μικρών λιποαναρροφήσεων με τοπική έγχυση αναισθητικών διαλυμάτων ενώ από το 1990 χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για την υποβοήθηση της αναρρόφησης του λίπους.

Με την λιποαναρρόφηση επιτυγχάνεται:  Αφαίρεση του εντοπισμένου λίπους από ορισμένες περιοχές του σώματος, αλλαγή του περιγράμματος του σώματος, προσκόλληση του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. διπλοσάγονο), αφαίρεση λιπωμάτων, διόρθωση ασυμμετρίας του σώματος και βελτίωση λεμφοιδήματος κάτω άκρων.

Η λιποαναρρόφηση δεν επιτυγχάνει σύσφιξη του δέρματος, αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος (αυτό γίνεται με την κοιλιοπλαστική), απομάκρυνση της κυτταρίτιδας, ανανέωση του γερασμένου δέρματος και γενικευμένο αδυνάτισμα. Αφαιρεί τοπικό λίπος. Δεν αδυνατίζει ολόκληρο το σώμα και δεν ελαττώνει ουσιαστικά το βάρος.

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το αποθηκευμένο λίπος. Ενδεχόμενη μελλοντική υπερκατανάλωση θερμίδων θα αυξήσει φυσικά το βάρος αλλά δεν θα το συσσωρεύσει εκ νέου λίπος στις περιοχές που λιποαναρροφήθηκαν. Η ποσότητα λίπους που απομακρύνεται από τις περιοχές της λιποαναρρόφησης δεν είναι μόνο αυτή που αφαιρείται κατά την επέμβαση. Διπλάσια σχεδόν ποσότητα κατεστραμμένων λιποκυττάρων απορροφάται επιπλέον από τον οργανισμό κατά τους επόμενους 3-5 μήνες.

Οι ραγάδες και η κυτταρίτιδα δεν επηρεάζονται από τη λιποαναρρόφηση.  Οι ουλές που προκαλεί η λιποαναρρόφηση είναι μκροσκοπικές και δεν ξεπερνούν συνήθως τα 5 χιλιοστά.

Επέμβαση, ανάρρωση και κόστος

Η λιποαναρροφηση είναι τυφλή επέμβαση. Διενεργείται με ειδική κάνουλα που αναρροφά λίπος κάτω από το δέρμα, καθοδηγούμενη με την αφή του χειρουργού και όχι με άμεσο οπτικό έλεγχο. Η κάνουλα είναι τυφλός μεταλλικός σωλήνας, διαμέτρου 2-5 χιλιοστών, με πλάγιες τρύπες στο ένα άκρο ενώ στο άλλο καταλήγει σε χειρολαβή, το πίσω άκρο της οποίας συνδέεται, μέσω σωλήνα σιλικόνης, με ισχυρή συσκευή δημιουργίας κενού.

Ο έμπειρος ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός καθοδηγεί με εξαιρετική ακρίβεια την κάνουλα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναρροφά ομοιόμορφο στρώμα λίπους. Εντούτοις είναι πιθανό να προκληθούν μετεγχειρητικές ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος, ιδίως αν αυτό είναι χαλαρωμένο και κακής ποιότητας. Οι ανωμαλίες αυτές βελτιώνονται κατά τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται όμως να χρειαστεί διόρθωση τους.  Μελλοντική κύηση ή υπέρμετρη αύξηση του βάρους μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης.

Πριν από την αναισθησία σχεδιάζονται με μαρκαδόρο οι υποψήφιες περιοχές για λιποαναρρόφηση με τον ασθενή σε όρθια στάση. Η θέση στο χειρουργικό τραπέζι εξαρτάται από τις περιοχές που θα αναρροφηθούν και από τις προτιμήσεις του γιατρού. Μπορεί να είναι ύπτια, πρηνής, πλάγια ή να αλλάξει κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι περιοχές διηθούνται, με διάλυμα φυσιολογικού ορού και αδρεναλίνης, με ειδική συσκευή έγχυσης υπό πίεση. Διανοίγονται τομές μήκους 3-5 χιλιοστα σε επιλεγμένα δυσδιάκριτα σημεία από τις οποίες εισάγεται η κάνουλα της λιποαναρρόφησης.

Ο χειρουργός εισάγει την κάνουλα κάτω από το δέρμα και με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις οδηγεί το τυφλό άκρο τnς στα σημεία που πρέπει να αναρροφηθεί το λίπος. Η κάνουλα ελέγχεται και καθοδηγείται με το άλλο χέρι του χειρουργού. Το λίπος εισέρχεται στην κάνουλα από τις πλάγιες οπές του άκρου της και, με τη βοήθεια του κενού που δημιουργεί η αντλία, οδηγείται μέσω του σωλήνα σε ειδική φιάλη όπου και συλλέγεται. Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 30 λεπτά μέχρι 4 ώρες.

Λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να διενεργηθεί σε όλες τις περιοχές του σώματος. Τα πιο συχνά σημεία της συγκέντρωσης λίπους είναι: πιγούνι, πλάτη, κοιλιά, μηροί, γόνατα, γλουτοί, ώμοι, γάμπες. Για αυτό το λόγο, μετά από ιατρική εξέταση, η λιπαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις όπως ανόρθωση λαιμού και προσώπου, κοιλιοπλαστική, βραχιονοπλαστική, ανόρθωση των μοιρών και γλουτών.

Λιποπλαστική με υπερήχους. Η λιποπλαστική με υπερήχους είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κλασσική μέθοδο λιποαναρρόφησης. Μερικοί χειρουργοί πιστεύουν ότι βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η λιποπλαστική με υπερήχους, χρησιμοποιεί ενέργεια υψηλών συχνοτήτων από υπερήχους για να σπάσει, κυριολεκτικά, τα κύτταρα λίπους και να τα εκτοπίσει, πριν γίνουν οι τομές. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η λιποπλαστική με υπερηχους δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε πιο ινώδεις περιοχές και εκεί όπου ο ιστός του λίπους είναι πιο πυκνός, όπως η πλάτη, η ανώτερη κοιλια και η περιοχή του ανδρικού στήθους.

Αν είστε καπνιστής, πρέπει να έχετε διακόψει το κάπνισμα 1-2 μήνες πριν την επέμβαση για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και πιο γρήγορη και εύκολη ανάρρωση.

Μετά την ολοκλήρωση της λιποαναρρόφησης, ράβονται οι τομές του δέρματος, συνήθως με 1-2 εξωτερικά ράμματα και τοποθετείται ο ειδικός κορσές στις γυναίκες ή η ζώνη στους άνδρες. Η παραμονή στην κλινική δεν είναι απαραίτητη εκτός από ειδικές περιπτώσεις αφαίρεσης μεγάλου όγκου λίπους. Είναι απαραίτητο να φοράει ειδικό επίδεσμο 1-1,5 μήνες. Ο πόνος είναι ήπιος, η κινητοποίηση γίνεται άμεσα και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας σε 3 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 6-7 μέρες. Γίνεται πιεστική επίδεση που αφαιρείται σε μία εβδομάδα. Ειδικό κορσέ πρέπει να φοράτε για 40 ημέρες.

Μετά τη λιποαναρρόφηση, το δέρμα πρέπει να πάρει το σχήμα του νέου σας σώματος. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το δέρμα θα χαλαρώσει και θα αρχίσει να πέφτει προς τα κάτω και το αποτέλεσμα θα είναι ακαλαίσθητο. Εάν το δέρμα σας δεν έχει ελαστικότητα, τότε ίσως πρέπει να κάνετε και λίφτινγκ σώματος ή κοιλιοπλαστική επιπλέον με την λιποαναρρόφηση.

Το  κόστος καθορίζεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.  Οι τιμές ξεκινούν από 2.000 ευρώ και καθορίζονται από το είδος της επέμβασης. το τελικό κόστος θα καθορίσουν το μέγεθος και ο αριθμός των περιοχών στις οποίες πρόκειται να γίνει η λιποαναρρόφηση, ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση (ιατρείο ή κλινική), το κόστος της κλινικής, εάν η επέμβαση γίνει σε τέτοια (κάθε κλινική έχει διαφορετικό κοστολόγιο-τιμολόγιο, αναλόγως το όνομά της, το δωμάτιο που θα διαλέξετε, το marketing plan που ακολουθεί, την πολυτέλεια που προσφέρει, κ.α.), το είδος της λιποαναρρόφησης (κλασσική, παλμική, laser ή συνδυασμός αυτών), το είδος της αναισθησίας (νάρκωσης), κ.α. Και φυσικά κάθε πλαστικός χειρουργός εκτιμά τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει, με τα ιδιαίτερα, προσωπικά του κριτήρια. Οι πλαστικοί χειρουργοί γνωρίζουν τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά και το 80% αυτών καθορίζει την τιμή του έτσι ώστε να μην αποκλίνει πολύ από τις μέσες τιμές της αγοράς.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση είναι σπάνιες. Το πιο συχνό πρόβλημα που συναντούμε είναι ο ασθενής να είναι λιγότερο ευχαριστημένος γιατί είχε άλλες προσδοκίες απ’ αυτές που πραγματικά μπορεί να επιτύχει η λιποαναρρόφηση. Όπως και σε κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, η επιλογή του γιατρού είναι το πιο σημαντικό βήμα. Η εύρεση ενός ταλαντούχου και με πείρα γιατρού, φαίνεται συνήθως στους ασθενείς το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας.

Αν και η λιποαναρρόφηση είναι πιο ασφαλής από ποτέ, εγκυμονούν κάποιοι κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την υπερβολική λιποαναρρόφηση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: Μεγάλη αφαίρεση λίπους και μάλιστα ταυτόχρονα από πολλές περιοχές την ίδια χρονική στιγμή. Μαζί με το λίπος αναρροφάται και ποσότητα αίματος συνεπώς η ποσότητα που μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι συγκεκριμένη. Ο όγκος του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια είναι 3 λίτρα. Τον Νοέμβριο του 2012, σοκ προκάλεσε παγκοσμίως η είδηση του θανάτου ενός 27χρονο μοντέλου από τη Βραζιλία που πέθανε κατά την λιποαναρρόφηση! Η άτυχη κοπέλα ξεψύχησε κατά τη διάρκεια της εγχείρισης και αιτία ήταν το υποβολεμικό σοκ, που σημαίνει ότι έχασε τόσο πολύ αίμα που δεν μπορούσε η καρδιά να στείλει άλλο αίμα στο σώμα της.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δέρματος, την κατακράτηση υγρών, την απώλεια αίματος και την μόλυνση της περιοχής. Οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών που επιδιορθώνονται και το ποσό του λίπους που αφαιρείται. Η εσωτερική λιποπλαστική με υπερήχους έχει έναν επιπλέον κίνδυνο, το σέρομα που είναι περίσσιο υγρό το οποίο συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή στην οποία έγινε η επέμβαση. Επιπρόσθετα, εσφαλμένη χρήση της κάνουλας υπερήχων μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Κοινές επιπλοκές της λιποαναρρόφησης είναι οι εξής:

Οίδημα και μελάνιασμα: Τα κατώτερα μέρη του σώματος είναι πιο ευαίσθητα στην κατακράτηση υγρών. Το οίδημα (πρήξιμο) μειώνεται γρήγορα, ωστόσο το μελάνιασμα μπορεί να παραμείνει μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά τη λιποαναρρόφηση.

Υπερευαισθησία: Να περιμένετε ότι θα νοιώθετε μια ελαφρά ενόχληση για μερικές εβδομάδες. Εάν νοιώσετε έντονο πόνο ενημερώστε το γιατρό σας.

Δυσμορφία: Μπορεί να παρουσιαστούν δυσμορφίες καθώς το εναπομένον λίπος παίρνει την τελική του θέση. Το μασάζ, οι τοπικές κρέμες και η εξωτερική θεραπεία με υπερήχους ίσως βοηθήσουν. Το ιδιαίτερα φουσκωμένο δέρμα μπορεί να χρειαστεί κάποια δεύτερη επέμβαση για να επιδιορθωθεί.

Μούδιασμα: Αυτή η παροδική επιπλοκή είναι συνήθης μετά τη λιποαναρρόφηση και είναι αποτέλεσμα του τραυματισμού των μικρών νευρικών ινών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Το ελαφρύ μασάζ μπορεί να βοηθήσει. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις ο τραυματισμός ενός νεύρου μπορεί να είναι μόνιμος.

Ουλές: Επειδή οι τομές της λιποαναρρόφησης είναι μικρές και καλά κρυμμένες, σπάνια μπορεί να τις εντοπίσει κάποιος άλλος πέρα του ασθενή.

Υπέρχρωση: Σε κάθε περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί ανόμοιος χρωματισμός του δέρματος. Συνήθως, όμως, ο δυσχρωματισμός υποχωρεί και το χρώμα μπορεί να βελτιωθεί με λευκαντικές κρέμες, όπως αυτές που περιέχουν υδροκινόνη. Ο καλύτερο τρόπος για να αποφύγετε την υπέρχρωση είναι να μην εκτεθείτε καθόλου στον ήλιο μέχρι να εξαφανιστούν όλες οι μελανιές.

Πτυχώσεις. Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν κατά την ανάρρωση ότι οι γλουτοί τους, ναι μεν είναι πιο λεπτοί, αλλά εμφανίζουν λακκουβίτσες και κοιλώματα που θυμίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι λίπος γι’ αυτό και η λιποαναρρόφηση δεν την αφαιρεί. Είναι ένας ιστός από ινώδεις λωρίδες που ενώνουν το δέρμα με τους υποδόριους μυς. Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, oι λακκούβες και οι κυματισμοί που ενδέχεται να παρατηρηθούν μετά τη λιποαναρρόφηση δεν συνιστούν κυτταρίτιδα. Πρόκειται για επιπλοκή, αλλά δεν είναι κάτι αναμενόμενο ούτε σύνηθες, και συμβαίνει όταν η επέμβαση δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να βγει περισσότερο λίπος από κάποιο σημείο. Η πτύχωση μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχει χαλάρωση και ίσως γίνει πιο έντονη μετά τη λιποαναρρόφηση.

Υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει όσους προτίθενται να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση: Μπορεί το λίπος να γυρίσει πίσω στις περιοχές όπου έγινε λιποαναρρόφηση;  Μπορεί. Με τη λιποαναρρόφηση δεν αφαιρούνται όλα τα κύτταρα του λίπους, οπότε εάν ο ασθενής πάρει αρκετό βάρος, οι περιοχές αυτές θα μεγαλώσουν. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία έδειξε ότι η απομάκρυνση του υποδόριου λίπους της κοιλιάς μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους στα ενδότερα της κοιλιακής χώρας, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία.

Για χρόνια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς της λιποαναρρόφησης που καταναλώνουν πολλές θερμίδες και δεν ασκούνται αρκετά συνήθως δεν παίρνουν βάρος στην κοιλιά μετά από μια λιποαναρρόφηση στην κοιλιά, αλλά  αποθηκεύουν λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, την πλάτη ή το στήθος. Με τη λιποαναρρόφηση καταστρέφονται χειρουργικά οι δομές κάτω από το δέρμα, γεγονός που πιθανότατα αποτελεί την αιτία για την οποία τα λιποκύτταρα δεν αναπτύσσονται ξανά στα σημεία από τα οποία είχαν αφαιρεθεί. Ο οργανισμός ωστόσο αντισταθμίζει αυτήν την απώλεια αναπτύσσοντας νέα λιποκύτταρα σε άλλες περιοχές.

Δείτε επίσης