Τα καρύδια ωφελούν την καρδιά (εκτός από τη χοληστερίνη)

karydia omega-3 xolhsterinh kalhΜακροπρόθεσμα, η συστηματική κατανάλωση καρυδιών προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα (αθηροσκλήρωση και έμφραγμα) σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition». Είναι γνωστό ότι τα καρύδια μειώνουν κάπως την κακή χοληστερίνη (LDL) και ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη (HDL). Τώρα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκαν ότι τα καρύδια κάνουν καλό πέρα από το αποτέλεσμα αυτό. Κάνουν πιο εύκαμπτα τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους.

Τα καρύδια είναι τα μόνα από τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σε ωμέγα-3 και συγκεκριμένα, το άλφαλινολενικό οξύ. Αυτό το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ είναι διαφορετικό από τα ωμέγα-3 που περιέχονται στα ψάρια (EPA και DHA).

Το άλφα-λινολενικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό με την έννοια ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να το παράγει και άρα πρέπει να το λαμβάνει από τη διατροφή. Σε αντίθεση με τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών δεν υπάρχουν ακόμα πολλές έρευνες γύρω από το α-λινολενικό οξύ. Πάντως το σώμα το χρησιμοποιεί (περιορισμένα) για να παράγει κάποιες ποσότητες EPA και DHA. Τα 100 γραμμάρια καρύδια περιέχουν περίπου 7-9 γραμμάρια α-λινολενικό οξύ που θεωρείται σημαντική ποσότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα καρύδια θεωρούνται ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός. Μεταξύ των ελαίων το λινέλαιο (προέρχεται από τον λιναρόσπορο) είναι αυτό που περιέχει μεγάλες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ, περίπου το 55% του συνόλου των λιπαρών του.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία χούφτα καρύδια μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης δρ Πέννυ Κρις-Ήθερτον, καθηγήτρια διατροφολόγος στο PennState. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καταναλώνει κάποιος τέσσερις φορές την εβδομάδα».

Καρύδια, ωμέγα-3 και ενδοθήλιο

Όπως γράφουν η δρ Κρις-Ήθερτον και οι συνεργάτες της , επιστράτευσαν 15 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τους έδωσαν να φάνε δύο φούχτες ολόκληρα καρύδια (85 γραμμάρια), 34 γραμμάρια καρύδια δίχως λίπη και 3 κουταλιές της σούπας (51 γραμμάρια) καρυδέλαιο.

Έπειτα από την κατανάλωση κάθε είδους ξεχωριστά τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονταν 30 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες, τέσσερις και έξι ώρες αργότερα. Έπειτα από τέσσερις ώρες, η κατανάλωση καρυδέλαιου και ολόκληρων καρυδιών είχε βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους και την ροή του αίματος, ενώ είχε ελαττώσει και την χοληστερίνη τους – κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε με τα καρύδια δίχως λίπος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα έλαια των καρυδιών (καρυδέλαιο) μπορεί να ωφελήσουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, και ιδίως των ενδοθηλιακών κυττάρων τους, έπειτα από ένα γεύμα», δήλωσε η δεύτερη ερευνήτρια δρ Κλαιρ Μπέριμαν, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επιστρώνουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων σε όλο το σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευλυγισία τους.

Τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3 πιθανώς ευθύνεται για την ωφέλιμη δράση τους στο ενδοθήλιο. Δεν είναι σαφές ποιο συστατικό των καρυδιών ρίχνει την κακή χοληστερίνη και ανεβάζει την καλή χοληστερίνη ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος των καρυδιών στην καρδιά αφορά άλλους παράγοντες, πέρα από δράση τους επί της χοληστερίνης.

Δείτε επίσης