Αναπηρικό καροτσάκι που ελέγχεται με τη γλώσσα, κατασκεύασαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό ασύρματο σύστημα. Ένας μικρός μαγνήτης από τιτάνιο τοποθετείται στη γλώσσα ως τηλεχειριστήριο και δίνει δίνει οδηγίες στο καροτσάκι να κινηθεί προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο εντολέας.
Η εφεύρεση αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων παράλυτων ανθρώπων και κυρίως τετραπληγικών, που δεν είναι σε θέση να κινήσουν τα άκρα τους και πολύ συχνά αδυνατούν να δώσουν φωνητικές εντολές.
Ο χρήστης θα μπορεί να μετακινήσει το αναπηρικό καροτσάκι κουνώντας τη γλώσσα του προς την κατεύθυνση που θέλε πιέζοντας ένα μικροσκοπικό ενσωματωμένο αισθητήρα στην εσωτερική πλευρά στο μάγουλό του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται την τεράστια… δεξιότητα της ανθρώπινης γλώσσας. Πώς εκμεταλλεύονται οι ερευνητές αυτές τις δυνατότητες; Κάνουν piercing στη γλώσσα των ασθενών – το μέγεθος του «σκουλαρικιού»-μαγνήτη που τοποθετούν δεν ξεπερνά αυτό μιας φακής – το οποίο δημιουργεί μαγνητικό πεδίο που αλλάζει καθώς η γλώσσα κινείται. Αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στα μάγουλα μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση της γλώσσας.
Κίνηση με γλώσσα
Οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα κίνησης του αναπηρικού καροτσιού με τη γλώσσα σε 34 ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς μόλις 30 λεπτά μπορούσαν να το χειριστούν.
Με το ίδιο μηχάνημα ο χρήστης μπορεί μεταξύ άλλων να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να τηλεφωνεί πληκτρολογώντας αριθμούς σε εικονικά πληκτρολόγια.
Ο αισθητήρας, που είναι τοποθετημένος στη γλώσσα στέλνει σήμα σε μία ειδική διακριτική κάσκα που φορούν στο κεφάλι τους οι χρήστες. Οι ψηφιακές πληροφορίες μεταδίδονται ασύρματα μέσω μιας ταμπλέτας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του καροτσιού.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν την εφεύρεσή τους, προκειμένου να απαλλάξουν τους χρήστες από την κάσκα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μελλοντικά, με τη χρήση της γλώσσας τους τα παράλυτα άτομα θα μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο, να αλλάζουν κανάλι στην τηλεόραση, ακόμη και να πληκτρολογούν.
Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να ενσωματώσει τους αισθητήρες σε σιδεράκια δοντιών ώστε το σύστημα να είναι πιο σταθερό όταν το άτομο κινείται στον δρόμο όπου οι κραδασμοί μπορεί να είναι μεγάλοι.
Επόμενος στόχος είναι η μείωση του κόστους του συστήματος ώστε να μπορεί να έχει ευρεία χρήση και η έγκριση κυκλοφορίας του από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Για την ώρα η τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμπορική χρήση.