Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα

katepsygmenaΌλοι μας έχουμε ακούσει ότι πρέπει να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας όσο γίνεται πιο φρέσκα. Μια νέα μελέτη όμως βρήκε ότι αυτό δεν είναι πάντα σωστό.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά ενώ τα φρούτα που αφήνονται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου χάνουν με το πέρασμα των ημερών κάποια ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

H νέα μελέτη υποστηρίζει τα ευρήματα μιας παλιότερης η οποία είχε δείξει ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του κατεψυγμένου αρακά και του κατεψυγμένου μπρόκολου είναι παρόμοια με αυτήν που έχουν όταν είναι πολύ φρέσκα.

Φαίνεται ότι η κατάψυξη συμβάλει στην διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρέσκων προϊόντων κατά την αποθήκευση.

Ανάλυση οκτώ φρούτων και λαχανικών

Ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια στην Αθήνα (UGA) ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οκτώ φρούτων και λαχανικών δύο φορές: α) την ημέρα που τα αγόρασαν και β) έπειτα από πέντε ημέρες αφού προηγουμένως διατηρήθηκαν σε ένα οικιακό ψυγείο.

Επιπλέον, ανέλυσαν ανάλογη ποσότητα από τα ίδια προϊόντα, τα οποία τοποθέτησαν στην κατάψυξη αμέσως μετά την αγορά τους.

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν ήταν τα μούρα, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα φασολάκια, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το κουνουπίδι και ο αρακάς.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν παρόμοια με αυτή που είχαν όταν αγοράστηκαν αρχικά, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φολικό οξύ ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τα φρούτα που είχαν αποθηκευθεί στο ψυγείο.

Bιταμίνες και ιχνοστοιχεία

«Η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ελαττώνεται όσο περνάει ο καιρός από τη συγκομιδή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόναλντ Πεγκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο UGA. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταψυγμένες είναι πολύ υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα πέντε ημερών που ήταν στο ψυγείο και αυτό αποτέλεσε μια έκπληξη”.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι όσα καταψύχονται παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι όσα φυλάσσονται στο ψυγείο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη διότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ζώντες οργανισμοί, που αναπνέουν, γερνάνε και διασπώνται με τον καιρό. Επιπλέον, υπάρχει το οξειδωτικό, το μικροβιακό και το ενζυμικό στρες που τα κάνουν να χάνουν θρεπτικά συστατικά».

Να σημειωθεί ότι η “αναπνοή” είναι μία διεργασία στα φρούτα και στα λαχανικά που τα φθείρει. Τα οργανικά στοιχεία τους (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) διασπώνται, με αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους.

Δεδομένου ότι ο περισσότερος κόσμος δεν αγοράζει καθημερινά φρούτα και λαχανικά αλλά σε εβδομαδιαία βάση, ο δρ Πεγκ εκτίμησε ότι από θρεπτικής πλευράς είναι προτιμότερο να φυλάει όσα από αυτά μπορεί στην κατάψυξη.

Για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κατεψυγμένων Τροφών των ΗΠΑ, ωστόσο οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη είπαν ότι η ανάλυση “μιλάει από μόνης της”.

Δείτε επίσης