Ο ήλιος αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου

skin hlios dermaΗ έκθεση στον ήλιο έχει κατηγορηθεί για πρόκληση καρκίνου του δέρματος, ωστόσο η πλήρης αποφυγή του ήλιου είναι καταστροφική για το καρδιαγγειακό σύστημα, αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology.

Συνήθως επισημαίνεται η επίδραση του ηλίου που έχει στη βιταμίνη D αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση εμπλέκεται ένα διαφορετικό μόριο. Το ηλιακό φως θεωρείται πως έχει την ιδιότητα να αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου ή νιτρικό οξείδιο (nitric oxide, ΝΟ) στο δέρμα, ευνοώντας τη διαστολή των αγγείων και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.

Μικρές ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου περνούν επίσης από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν έτσι την αρτηριακή πίεση, εξηγεί ο Μάρτιν Φίλις, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Οι ερευνητές υπέβαλαν 24 εθελοντές σε μια δόση υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) από λάμπες μαυρίσματος που αντιστοιχεί σε 20 λεπτά έκθεσης στο φυσικό φως του ήλιου. Στο δεύτερο πείραμά τους οι εθελοντές εκτέθηκαν μόνο στη θερμότητα της λάμπας, που αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην αρτηριακή πίεση.

Ο δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, δερματολόγος στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολίασε ότι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η σχέση ωφέλειας/κινδύνου της έκθεσης στον ήλιο για να καθοριστεί τι είναι καλύτερο για την υγεία.

Όπως υπογράμμισε, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του δέρματος.

Η πτώση στην αρτηριακή πίεση είναι μεταξύ 2 και 5 mm Hg. Η διαστολική πίεση έπεσε περισσότερο και παρέμεινε χαμηλά τουλάχιστον μισή ώρα μετά την έκθεση στο ηλιακό φως.
Η πίεση του αίματος είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως και οι καρδιακές προσβολές, αλλά οι λόγοι δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι. Μπορεί ο λόγος να είναι ότι το χειμώνα είναι μικρότερη η παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα του ηλιακού φωτός να διεγείρει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες.

Δείτε επίσης