Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού

xymos portokaliΤο πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί με την βιταμίνη C και ελάχιστα είναι γνωστό ότι αυτό το φρούτο έχει επίσης σημαντικές ποσότητες σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Επιπλέον, περιέχει πάνω από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές επιδράσεις προσφέροντας προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Ο χυμός πορτοκαλιού μπήκε στη διατροφή μετά την παγκόσμια επιδημία γρίπης το 1918 και σιγά-σιγά έγινε ο πιο δημοφιλής χυμός. Εκτός από βιταμίνη C, τα πορτοκάλια περιέχουν φολικό οξύ, περίπου 47 μικρογραμμάρια το καθένα, δηλαδή το 12% του καθημερινά αναγκαίου για τη σωματική ανάπτυξη, 19 χιλιοστά του γραμμαρίου ασβέστιο ανά 100 ml, και αρκετές φαινόλες, κυρίως φλαβονοειδή, που λειτουργούν και προληπτικά ως προς την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Βέβαια, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) μόλις έλθει σε επαφή με τον αέρα, μειώνεται σημαντικά μέσα σε επτά ώρες αν ο χυμός πορτοκαλιού μείνει εκτεθειμένος. Επίσης το γεγονός ότι ο χυμός ψύχεται στο ψυγείο πλήττει την περιεκτικότητα σε φαινόλες και πολυφαινόλες, άρα και την αντιοξειδωτική δράση του φρούτου.

Θρεπτικά συστατικά ενός χυμού πορτοκαλιού (250 ml)

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 1,76 g
ΛΙΠΟΣ 0,49 g
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 25,7 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 0,49  g
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 27,2 mg
ΣΙΔΗΡΟΣ 0,49 mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 27,2 mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ 42,1 mg
ΚΑΛΛΙΟ 496 mg
ΝΑΤΡΙΟ 2,4 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 124 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 0,22 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 0,074 mg
ΝΙΑΣΙΝΗ 0,99 mg
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 0,47 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 0,099 mg
ΦOΛΙΚΟ ΟΞΥ 74,4 μgr

Να σημειωθεί ότι το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL).

Τέλος, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.

Εκτός όμως από αυτά, καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού έστω και φρεσκοστυμμένου δεν είναι απεριόριστα ωφέλιμη. Το ασκορβικό οξύ και το κιτρικό οξύ ανεβάζουν την οξύτητα του στομάχου, ενώ παραπάνω ποσότητα ασβεστίου από όσο χρειάζεται επιβαρύνει τα νεφρά.

Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (250 ml) περιέχει περίπου 90 θερμίδες.

Δείτε επίσης