Το πάγκρεας και οι ασθένειές του

Ο διαβήτης είναι η πιο συνήθης διαταραχή του παγκρέατος. Λιγότερο συχνά μπορεί το όργανο να φλεγμαίνει (παγκρεατίτιδα) ή να αναπτύξει όγκους, οι οποίοι μπορεί να είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις) ή καρκινικοί (κακοήθεις). Επειδή το πάγκρεας παράγει ένζυμα καθώς επίσης και ορμόνες, οι παθήσεις του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσουν τόσο πεπτικά όσο και σχετιζόμενα με το μεταβολισμό συμπτώματα.

Όγκοι νησιδιακών κυττάρων

Σπανίως μπορεί να προκύψουν όγκοι από τα νησιδιακά κύτταρα στο πάγκρεας, οι οποίοι εκκρίνουν τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Οι όγκοι αυτοί απελευθερώνουν συνήθως τεράστιες ποσότητες από τις ορμόνες και οδηγούν σε σοβαρές μεταβολικές επιδράσεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι όγκων των νησιδιακών κυττάρων’ ο καθένας ονομάζεται σύμφωνα με την ορμόνη που παράγει.

pancreas1 1Ινσουλίνωμα

Ένας όγκος των νησιδιακών κυττάρων που παράγει ινσουλίνη καλείται ινσουλίνωμα. Προκαλεί περιόδους χαμηλού σακχάρου αίματος (υπογλυκαιμία). Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι αδυναμία, εφίδρωση, ταχυκαρδία και σύγχυση. Υποχωρούν με τη λήψη τροφής.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά μέσα σε μήνες έως και ένα χρόνο. Η διάγνωση γίνεται συνήθως, όταν οι εξετάσεις αίματος σας που γίνονται κατά τη διάρκεια νηστείας δείχνουν πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος σε συνδυασμό με υψηλό επίπεδο ινσουλίνης. Αυτή η εξέταση νηστείας διεξάγεται γενικώς σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, εντοπίζεται το ινσουλίνωμα με απεικονιστικές εξετάσεις και έπειτα αφαιρείται χειρουργικά.

Γαστρίνωμα

Ένας δεύτερος τύπος ορμονοπαραγωγού όγκου είναι το γαστρίνωμα. Παρόλο που τα περισσότερα από τα γαστρινώματα αναπτύσσονται στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο), μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πάγκρεας. Η γαστρίνη είναι μία ορμόνη που διεγείρει το στομάχι να εκκρίνει οξύ και πεπτικά υγρά. Ένας όγκος που υπερπαράγει γαστρίνη θα προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα έλκους, που δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες θεραπείες έλκους.

Τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρίνωμα είναι υδαρείς διάρροιες και άλγος στο στομάχι, που υποχωρεί προσωρινώς με το φαγητό και τα αντιόξινα, αλλά γίνεται πιο σοβαρό μετά από εβδομάδες ή μήνες. Γενικώς, το γαστρίνωμα διαγιγνώσκεται, όταν οι εξετάσεις αίματος δείξουν υπερβολική γαστρίνη. Η κατάσταση που σχετίζεται με αυτό τον τύπο όγκου καλείται σύνδρομο Zollinger- Ellison.

Γλυκαγόνωμα

Ένας τρίτος τύπος όγκου που εμφανίζεται στο πάγκρεας εκκρίνει γλυκαγόνη και καλείται γλυκαγόνωμα. Τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα γλυκαγόνωμα είναι εξάνθημα σε διάφορες περιοχές του σώματος, ερεθισμένη γλώσσα, απώλεια βάρους και αυξημένο επίπεδο σακχάρου αίματος.

Το εξάνθημα είναι σημαντικό στη διάγνωση του γλυκαγονώματος. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος, για να προσδιορίσει αν το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος σας είναι παθολογικά υψηλό.

Άλλοι όγκοι

Οι άλλοι ορμονοπαραγωγοί όγκοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Έχουν μεγάλο εύρος εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν υδαρείς διάρροιες ακόμα και κατά τη διάρκεια νηστείας, απώλεια βάρους και χαμηλό επίπεδο καλίου στο αίμα. Αν έχετε έντονες υδαρείς διάρροιες και απώλεια βάρους για πάνω από μία περίοδο αρκετών εβδομάδων, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να κάνει εξετάσεις κοπράνων, αίματος και απεικονιστικές, για να αποκλείσει αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Θεραπεία

Οι όγκοι του παγκρέατος, όπως και οι άλλοι όγκοι, μπορούν συχνά να θεραπευτούν επιτυχώς, αν διαγνωσθούν έγκαιρα. Η χειρουργική εξαίρεση των προσβεβλημένων ιστών είναι συνήθως το κλειδί της θεραπείας. Ορισμένοι από αυτούς τους όγκους μπορεί να είναι καρκινικοί (κακοήθεις).

Καρκίνος του παγκρέατος

Παρόλο που ο καρκίνος του παγκρέατος ανέρχεται μόνο στο 2% όλων των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η τέταρτη σε σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο λόγος που ο καρκίνος αυτός είναι τόσο θανατηφόρος είναι γιατί κατά κανόνα δεν προκαλεί συμπτώματα, έως ότου αναπτυχθεί αρκετά και καταστεί μη θεραπεύσιμος. Επειδή το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά σας, πίσω από άλλα όργανα, ο γιατρός σας δεν μπορεί συνήθως να ανιχνεύσει κάποιο μόρφωμα ψηλαφώντας την περιοχή.

Ο καρκίνος μπορεί να μεγαλώνει για χρόνια, χωρίς να ανιχνεύεται, και στα τελευταία στάδια μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό.

Παγκρεατίτιδα

Η φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) διαταράσσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργάνου. Η παγκρεατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μία ποικιλία σημείων και συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, μετεωρισμό και απώλεια βάρους.

Η κατάσταση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη. Οι δύο πιο συχνές αιτίες είναι η χολολιθίαση και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.

Δείτε επίσης