Έρπης των γεννητικών οργάνων

genital-herpes4Ο έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Υπάρχουν δύο είδη, ο επιχείλιος έρπτης και των γεννητικών οργάνων (Genital Herpes). Αυτός που προσβάλλει το στόμα και τα χείλη προκαλώντας τον επιχείλιο έρπητα, είναι συνήθως ο ιός του έρπητα τύπου 1 (HSV-1).

Ο ιός που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα είναι συνήθως ο ιός του έρπητα τύπου 2 (HSV-2).

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί από κολπικό ή πρωκτικό σεξ. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρών αμυχών στο δέρμα ή στους βλεννογόνους υμένες. Μπορεί να μολύνει τα μάτια κατά την επαφή με μολυσμένα δάχτυλα. Προσβάλλει τους άνδρες και τις γυναίκες.

Συμπτώματα και διάγνωση

Το αρχικό σύμπτωμα για τον HSV-2 είναι πόνος ή κνησμός του δέρματος γύρω από τη γεννητική περιοχή. Το στάδιο αυτό είναι γνωστό ως πρόδρομη περίοδος και αρχίζει 2 με 7 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Οποιαδήποτε στιγμή από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες μετά το πρόδρομο στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται πληγές.

Στις γυναίκες εμφανίζονται στον κόλπο, στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, στους γλουτούς και στον πρωκτό. Στους άνδρες βρίσκονται στο πέος, στο όσχεο, στους γλουτούς, στον πρωκτό και στους μηρούς.

Πληγές μπορεί να υπάρχουν, αλλά να μη φαίνονται, στο εσωτερικό του τραχήλου (γυναίκες) ή στην ουρήθρα (άντρες)
Όσο υπάρχουν τα έλκη, μπορεί η ούρηση να είναι επώδυνη. Τα έλκη αρχίζουν ως μικρά, ευαίσθητα, κόκκινα εξογκώματα που γίνονται φλύκταινες με υγρό μέσα σε μερικές ημέρες. Μετά σπάνε και γίνονται έλκη από τα οποία τρέχει υγρό ή αίμα. Μετά από 3 με 4 ημέρες σχηματίζονται κρούστες και τα έλκη επουλώνονται.

Μπορεί να έχετε πόνο και ευαισθησία στη γεννητική περιοχή, ώσπου να υποχωρήσει η μόλυνση. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης μπορεί να έχετε συμπτώματα τύπου γρίπης – πονοκέφαλο και πυρετό – καθώς και πρησμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με καλλιέργεια του υγρού των φλυκταινών ή των πρώτων ελκών. Είναι σημαντική μία λεπτομερής εξέταση για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Συχνά εκτός από έρπητα, υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Πόνος ή κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  •  Φυσαλίδες γεμάτες υγρό ή ανοιχτές πληγές.

Πόσο σοβαρός είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία ή εμβόλιο για τον έρπητα. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στις μολυσμένες περιοχές και περιοδικά επανενεργοποιείται προκαλώντας συμπτώματα. Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική, όποτε υπάρχουν πληγές.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων γενικά δεν προκαλεί άλλες μόνιμες επιπλοκές εκτός από τις πληγές. Νεογέννητα βρέφη μπορεί να μολυνθούν, καθώς περνούν από το γεννητικό σωλήνα μητέρων με ανοιχτές πληγές, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, τύφλωση ή θάνατο. Η μόλυνση αυτή είναι συνηθέστερη σε βρέφη μητέρων που έχουν την πρώτη τους εκδήλωση μόλυνσης από έρπητα κατά την εποχή του τοκετού. Η συχνότητα εμφάνισης μόλυνσης από έρπητα σε νεογνά αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης έρπητα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.

Θεραπεία

Επειδή δεν υπάρχει φάρμακο για τον έρπητα, η θεραπεία επικεντρώνεται στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην προσπάθεια να μην εμφανιστεί ξανά ο ιός.

Κατά την αρχική μόλυνση ιοστατικά φάρμακα, όπως το acyclovir (acyclovir, Zovirax) και famciclovir (famvir) σε από του στόματος μορφή βοηθούν την ταχύτητα της επούλωσης. Αυτή η αρχική θεραπεία δεν εμποδίζει την επανεμφάνιση. Αν ο ιός επανεμφανίζεται συχνά, μπορείτε να παίρνετε acyclovir καθημερινά, για να περιορίσετε τον ιό του έρπητα. Η τοπική θεραπεία είναι να διατηρούνται οι πληγές καθαρές και στεγνές.

Πρόληψη

Ο έρπης είναι πολύ μεταδοτικός, όταν υπάρχουν πληγές. Αν έχετε έρπητα και υπάρχουν πληγές, απέχετε από τη σεξουαλική επαφή, μέχρι να θεραπευτούν εντελώς.

Αν δεν έχετε έρπητα, η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσετε τη μόλυνση.

Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, μια μονογαμική σεξουαλική σχέση με ένα σύντροφο που δεν έχει τη μόλυνση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να την αποφύγετε.

Δείτε επίσης