Ο χυμός από κεράσι καταπολεμά τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

xymos kerasi 4Μια μελέτη από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Northumbriaπου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Functional Foods, βρήκε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρα) με ένα ποτήρι χυμό κεράσι την ημέρα.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά όταν το ουρικό οξύ αυξάνεται στο αίμα (το ουρικό οξύ σχηματίζεται φυσιολογικά στο σώμα από πρωτεΐνες που ονομάζονται πουρίνες).

Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και περνάει από τα νεφρά στα ούρα. Σε ορισμένα άτομα όμως μπορεί να συσσωρευτεί και να σχηματίσει αιχμηρούς κρυστάλλους, που συγκεντρώνονται στις αρθρώσεις, κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο ως αποτέλεσμα φλεγμονώδους αντίδρασης από το σώμα. Στις αναπτυγμένες χώρες, η ασθένεια επηρεάζει έναν στους 14 άνδρες και μία στις 35 γυναίκες.

Η μελέτη έδειξε ότι πίνοντας ένα συμπύκνωμα από κεράσια Montmorency, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθάμε το σώμα μας να μειώσει την ποσότητα του ουρικού οξέος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 ml ενός πυκνού διαλύματος κερασιού, με νερό, δύο φορές την ημέρα οδήγησε σε μείωση της του ουρικού οξέος και σε μειωμένη φλεγμονή. Ο χυμός από κεράσι βοήθησε να μειωθεί η ποσότητα του ουρικού οξέος στο σώμα μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ειδικοί είπαν ότι η μελέτη είναι ένα «συναρπαστικό πρώτο βήμα» που δείχνει ότι οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της ασθένειας μέσω της διατροφής.

Κεράσια και διατροφή

Μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι κάποιοι χυμοί κερασιών και άλλων φρούτων με σκούρο χρώμα (κόκκινα σταφύλια και τα μούρα) μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη C βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης γιατί ωθεί τα νεφρά να αποβάλλουν μεγαλύτερες ποσότητες ουρικού οξέος στα ούρα.

Στην εν λόγω μελέτη, δόθηκε σε 12 εθελοντές πυκνό εκχύλισμα από κεράσι Montmorency το οποίο ονομάζεται CherryActive. Το εκχύλισμα αναμίχθηκε με 100 ml νερό δύο φορές την ημέρα. Τα ούρα και το αίμα των εθελοντών εξετάστηκαν για τους δείκτες της φλεγμονής και του ουρικού οξέος πριν και μετά τη λήψη του συμπληρώματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έπιναν CherryActive, ενήργησε ως καταλύτης για το σώμα να αποβάλει την υπερβολική του ουρικού οξέος μέσω των ούρων.

Πιο συγκεκριμένα, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού από κεράσι Montmorency τα επίπεδα του ουρικού οξέος στα ούρα είχαν αυξηθεί κατά 250%, κάτι που δείχνει ότι ο ουρικό οξύ αποβαλλόταν γρήγορα από το αίμα. Πράγματι, τα τεστ αίματος έδειξαν ότι το ουρικό οξύ είχε μειωθεί στο αίμα κατά 36% μετά την κατανάλωση του χυμού από κεράσι. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα 60 ml του εκχυλίσματος δεν πρόσθεσαν κάτι παραπάνω από την ποσότητα των 30 ml.

Αυτή είναι η πρώτη φορά  που η αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας συμβαίνει τόσο ενεργά με μια τροφή. Ο φυσιολόγος Glynn Howatson, από το Πανεπιστήμιο Northumbria, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: “Η μελέτη δείχνει σαφώς ότι το ουρικό οξύ μειώνεται μετά την κατανάλωση χυμού από κεράσι Montmorency”.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την πάθηση περιλαμβάνουν σήμερα την άσκηση πίεσης στην πληγείσα περιοχή, τη χρήση πάγου κατά τη διάρκεια των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας, και τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ασθενείς χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή, ωστόσο αυτά, όπως και άλλα φάρμακα, έχουν παρενέργειες για την καρδιά και το στομάχι, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φάρμακα που αναστέλλουν το σχηματισμό κρυστάλλων του ουρικού οξέος επίσης συνταγογραφούνται αλλά μόνο σε ακραίες συνθήκες, καθώς οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Όταν κάποιος έχει ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγει ορισμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες διασπώνται σε ουρικό οξύ από το σώμα. Αποφεύγοντας την κατανάλωση αυτών των τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων του κρέατος και των λιπαρών ψαριών – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας. Τα τρόφιμα που περιέχουν μαγιά ή εκχύλισμα κρέατος είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες.

Ένας εκπρόσωπος του Gout Society στη Βρετανία αναγνώρισε ότι τα κεράσια Montmorency μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο σώμα, αλλά πρόσθεσε: «Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους, γιατί η πάθηση μπορεί να συνδέεται με άλλες καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και η ψωρίαση.»

Δείτε επίσης