Το χλωρογενικό οξύ (συστατικό του καφέ) καταπολεμά την παχυσαρκία

kafrs xlogogeniko oxy 4Το χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid), ένα συστατικό που υπάρχει εν αφθονία στον καφέ, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τουλάχιστον στα ποντίκια. Ενδέχεται ωστόσο να έχει αυτή την επίδραση και στον άνθρωπο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές στο Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmaceutical Research.

Tο χλωρογενικό οξύ (CGA), αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικογένεια εστεροποιημένων ενώσεων που υπάρχουν στον πράσινο και τον καβουρδισμένο καφέ. Ο καφές αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές διατροφής σε χλωρογενικό οξύ αλλά η ουσία βρίσκεται και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, οι ντομάτες και τα βατόμουρα. Η περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ μιας ποσότητας 200 ml καφέ κυμαίνεται σε 70-350 mg. Η ίδια ποσότητα του καφέ παρέχει επίσης 35-175 mg καφεϊκό οξύ.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια τα οποία ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά για 15 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ειδικοί έδιναν στα ποντίκια ένα διάλυμα με χλωρογενικό οξύ δύο φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν ότι το διάλυμα του χλωρογενικού οξέος ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιπλέον κιλών ενώ βοήθησε και στο να διατηρηθεί το “ζάχαρο” του αίματος σε κανονικά επίπεδα. Επιπλέον, το συκώτι των ποντικιών προστατεύθηκε από την λιπώδη διήθηση, δηλαδή δεν έγινε λιπαρό.

Ο μεταδιδακτορικής ερευνητής και επικεφαλής της μελέτης Γιόνγτζε Μα ανέφερε: «Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μελέτη μας πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα διερευνώντας τα οφέλη από το χλωρογενικό οξύ, το οποίο περιέχεται εν αφθονία στον καφέ αλλά και σε φρούτα και λαχανικά».

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Ο Μα τόνισε ότι «το χλωρογενικό οξύ αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές. Πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ασθένειες που συνδυάζονται με την παχυσαρκία προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή. Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτή τη φλεγμονή πιθανότατα θα είμαστε σε θέση να εξαλείψουμε κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα ποντίκια της μελέτης έλαβαν πολύ υψηλή δοσολογία χλωρογενικού οξέος (100 mg ανά κιλό σωματικού βάρους) για να έχουν τα προαναφερθέντα οφέλη. Η δοσολογία αυτή είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την ποσότητα που μπορεί να προσλάβει ο άνθρωπος μέσω συστηματικής κατανάλωσης καφέ ή της κατανάλωσης πολλών φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χλωρογενικό οξύ μπορεί να αποτελέσει ένα διατροφικό συμπλήρωμα ώστε να βοηθήσει τα άτομα που έχουν περιττά κιλά. Αναφέρουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αναπτυχθεί μια βελτιωμένη εκδοχή χλωρογενικού οξέος η οποία θα ενδείκνυται για κατανάλωση.

Ο Μα ανέφερε: «Το μήνυμα των ευρημάτων μας δεν είναι ότι πρέπει όλοι να αρχίσουν να πίνουν πολύ καφέ για να προστατευθούν από την παχυσαρκία και το διαβήτη. Πιστεύουμε όμως ότι θα μπορέσουμε κάποια ημέρα να αναπτύξουμε μια θεραπεία με βάση το χλωρογενικό οξύ, η οποία θα βοηθήσει όσους κινδυνεύουν από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία».

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει το οφέλη του χλωρογενικού οξέος. Το 2010 μια μελέτη σε ποντίκια βρήκε ότι το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ βελτιώνουν το σωματικό βάρος και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Το χλωρογενικό οξύ φάνηκε να έχει πιο ισχυρή επίδραση στη μείωση του σωματικού βάρους και στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων από το καφεϊκό οξύ.

Το 2012 μια άλλη μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι χλωρογενικό οξύ διευκολύνει τη μεταφορά της γλυκόζης στους σκελετικούς μυς κι έτσι ο καφές μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης